Senkinek sem újdonság, hogy otthonunkban (vagy munkahelyünkön) folyamatos friss levegőre van szükségünk azért, hogy egészségesek maradjunk. Akár a pihentető alvás, de a megfelelő koncentráció érdekében is szükséges a folyamatos légcsere, melyet hagyományosan ablaknyitással oldottunk meg. 

Ennek azonban komoly hátulütői is vannak: azon kívül, hogy 

  • a kinti por és pollen könnyedén bejut otthonunkba, 
  • nyáron ömlik be / télen ömlik ki a meleg. 

Ez pedig nem túl energiahatékony megoldás. Éppen emiatt a modern épületgépészet egyik fő és igen hasznos eleme a hővisszanyerős szellőztetős rendszer, amely a fenti problémák mindegyikére hatékony megoldást kínál. 

Mi az a hővisszanyerős szellőztető rendszer?

A hővisszanyerős szellőztető lényege, hogy folyamatosan biztosítja a szükséges friss-levegő utánpótlást, mégpedig úgy, hogy a kinti levegőt megszűri a szennyeződésektől, és minimalizálja a légcsere során keletkező hőveszteséget. 

Gyakorlatilag a benti meleg levegő hőenergiáját “visszanyeri és átadja a beérkező friss levegőnek, így ennek már csak az utánfűtése szükséges. Ezáltal jelentős mennyiségű energiát spórolunk meg. Nem véletlen tehát, hogy a passzívházak és alacsony energiafelhasználású házak elengedhetetlen kiegészítőjéről van szó.

A hővisszanyerős szellőztető rendszer az elhasználódott levegőt a vizes helyiségekből szívja el.
A hővisszanyerős szellőztető rendszer az elhasználódott levegőt a vizes helyiségekből szívja el.

A hővisszanyerős szellőztető működése és elemei

A hővisszanyerős szellőztető gép

A hővisszanyerős szellőztető rendszer lelke a szellőztető gép, amely a levegő elszívásáért és kifújásáért felel. A szellőző rendszert jellemzően úgy alakítják ki, hogy az elszívás a vizes helyiségekből történik, ahol magasabb a páratartalom és a friss levegőt a lakóhelyiségekbe fújják be, tehát a hálószobákba, nappaliba. 

A hővisszanyerős szellőztető gép fő elemei a

  • Hőcserélő: ebből létezik keresztáramú, vagy kereszt ellenáramú működési elvű. A kereszt ellenáramú hőcserélős szellőztetőknek jellemzően magasabb a hővisszanyerési hatásfoka. 
  • Ventillátor: Ez a szoftveres szabályzású ventilátor gondoskodik a megfelelő levegőáramlás biztosításáról 

A szellőztető rendszer egyéb elemei

A központi hővisszanyerős szellőztető rendszerekben a levegő szállítása a légcsatornákon keresztül valósulnak meg. Különböző átmérőjű nagyon rugalmas és jól hajlítható csöveket telepítenek, az átmérőt az áramoltatni kívánt levegő mennyisége és a szerlehetőség körülményei (például álmennyezet stb) határozzák meg. 

A szűrők

A különböző megszűrni kívánt anyagokra különböző szűrők kerülnek a szellőztető gépbe és a légcsatorna rendszerbe. Ezek képesek megszűrni a kórokozókat, pollent vagy a szállóport, ezzel biztosítva otthonunkban a kintinél sokkal jobb levegőminőséget.

A hővisszanyerős szellőztető rendszer a folyamatos friss levegő elláztásról is gondoskodik.
A hővisszanyerős szellőztető rendszer a folyamatos friss levegő elláztásról is gondoskodik.

A hővisszanyerős szellőztető gépek legfontosabb tulajdonságai

A piacon rengeteg gyártó kínál hőcserélős szellőztető gépet, és mint sok egyéb költségesebb beruházásnál, itt is érdemes egy komolyabb összehasonlítást végezni a vásárlás előtt. Érdemes különösen odafigyelni arra a tényre, hogy a megadott műszaki paramétereket a gyártók sokszor más-más feltételek mellett dják meg. Érdemes figyelembe venni a passzívház intézet ajánlásait és mért értékeit, az ő szigorú követelményrendszerük ugyanis a minőség biztosítéka. 

Összeszedtük, hogy mik a leglényegesebb szempontok a szellőztető gép kiválasztásakor, és mire kell odafigyelni a megadott paraméterek esetén. 

COP érték azaz jósági fok

Aki ismerős hőszivattyú témakörben, annak már nem újdonság a COP érték. Ez egy olyan mutató, amely azt adja meg, hogy egységnyi elektromos áramból hány egységnyi hőenergia állítható elő. A COP érték a szellőztető rendszerek esetében is az egyik legfontosabb tulajdonság, a jobb gépek 18-19 körüli COP értékkel rendelkeznek.

A légszállítás

Ez az érték azt mutatja meg, hogy a szellőztető gép hány m3 levegő szállítására képes óránként. Ennél az értéknél azonban érdemes odafigyelni! Ugyanis számít a légcsatorna rendszerben fellépő nyomásveszteség is. A különböző gyártók különböző légellenállásnál szokták megadni ezt a paramétert, ezért ennek feltétlenül utána kell nézni és a különböző berendezéseket ugyanazon légellenállási értéknél kell összehasonlítani. 

A hővisszanyerési hatásfok

Ez az érték százalékos arányban adja meg, hogy a benti levegő hőenergiájának mekkora részét sikerül visszanyernünk. Itt is érdemes a Passzívház Intézet (PHI) ajánlásait figyelembe vennünk, mert itt is előfordulhat, hogy a gyártók eltérő feltételeknél vizsgálják a berendezéseket, és ezzel nem valós képet alakítanak ki bennünk. 

A szellőztető rendszer utólag is kialakítható?

Az eddigiekben elsősorban a központi hővisszanyerős szellőztető rendszerekről volt szó. Központi rendszert elsősorban új ház építésekor lehet kialakítani, szellőztető rendszer utólag helyiségenként külön-külön beszerelhető. 

Egyhelyiséges hővisszanyerős szellőztető

Utólag tehát a szellőztetendő helyiségekbe külön-külön kell 1-1 szellőztető gépet beszerelni. Erre szolgálnak az úgynevezett decentralizált vagy egyhelyiséges hővisszanyerős szellőztetők. Léteznek kerámiabetétes egy ventillátoros szellőztetők, de ezek általában zajosak, és jóval egyszerűbb szűrők szerelhetők hozzájuk. A két ventillátoros entalpia hőcserélős szellőztető ára ugyan magasabb, de jobb megoldást jelentenek.

A hővisszanyerős szellőztető ára

A hővisszanyerős szellőztető rendszerek ára 3 részből tevődik össze:

  • A tervezés és beszerelés ára
  • A hővisszanyerős szellőztetőgép ára
  • A rendszer egyéb elemeinek pl légcsatornához szükséges csövek ára

Ebből a két nagyobb költség a tervezés és beszerelés ára, illetve a szellőztetőgépek ára. 

Lehetséges-e a hővisszanyerős szellőztetős rendszer házilag történő kiépítése?

Központi hővisszanyerős szellőztető kiépítésekor a tervezés rendkívül fontos, úgyhogy ezt mindenképp érdemes hozzáértőkkel végeztetni. Maga a beszerelés azonban ezután kis szaktudással és pár szerszámmal akár önállóan is végezhető, amivel nem kevés pénzt lehet megspórolni. Egyes cégek mér kínálnak ilyen megoldásokat, ilyenkor a vállalkozó végzi a tervezést, és ellenőrzést végez a beszerelés után.