Sokan elavultnak tartják a napkollektoros rendszert, de ez a megállapítás nem helytálló. A napkollektor sokat spórolhat nekünk, de ahhoz fontos megismerni, hogy mi mindenre használható, és azt figyelembe venni a tervezéskor. A napkollektor ára értelemszerűen függ az alkalmazás módjától, de általánosságban elmondható, hogy minél több ember és minél több területen hasznosítja a rendszert, annál kifizetődőbb a beruházás. A bejegyzésben a következő területekről lesz szó:

 • Mi az a napkollektor és hogyan működik. Miben más, mint a napelem? 
 • Napkollektor alkalmazási lehetőségei
 • Mire kell figyelni a napkollektor méretezésénél és elhelyezésénél?

Mi az a napkollektor?

A napkollektor “olyan épületgépészeti berendezés, amely a napenergia felhasználásával közvetlenül állít elő fűtésre, vízmelegítésre használható hőenergiát.” (Wikipedia) 

A napkollektor tehát általában valamilyen  folyadékot, jellemzően közvetlenül vizet melegít, amit aztán felhasználhatunk használati melegvízként (HMV), vagy fűthetünk vele medencét, sőt akár rásegíthetünk a ház fűtésére is.

Napelem napkollektor különbség

Gyakori tévedés, hogy összekeverik a napelemet a napkollektorral. Bár mindkét technológia a napenergia hasznosítására épül, a napelem a napsugárzást elektromos árammá alakítja, míg a napkollektor a napenergiából fűtésre és vízmelegítésre használható hőenergiát állít elő.

A napkollektor működése

A napkollektor egy olyan hővezető réteggel rendelkezik, amelyet matt fekete fényt nem visszaverő réteggel vontak be. Ezt hívják az abszorber rétegnek. Ez a réteg elnyeli a napsugarakat és ezáltal felmelegszik, majd a hőt egy speciális csőhálóban keringő folyadéknak adja át. Ez a folyadék fagyálló és jó hőközvetítő tulajdonságokkal bír.

A napkollektor rendszer nélkülözhetetlen része a szolár állomás, hiszen az ebben működő szivattyú keringteti a folyadékot a rendszerben.  A felmelegített folyadékot tehát a  keringtető szivattyúval vezetik be egy víztározóba, ahol egy hőcserélőn keresztül leadja a többlethőt a tárolt víznek. A szolár állomás ezen kívül egyéb biztonsági és működtető berendezéseket is tartalmaz. 

Ha a hőenergiát fűtési célokra szeretnénk felhasználni, akkor nyerhetünk melegvizet közvetlenül a hőcserélőből is.

Szerkezet szerint a napkollektor lehet:

 • Sík kollektor: Egy szelektív bevonatos fémfelület veszi fel a hőt
 • Vákuumcsöves kollektor: A szelektív bevonatos fémfelületű abszorber vákuumozott üvegcsövegben helyezkedik el, és vagy folyadékot melegít, vagy folyadék/hő halmazállapotváltozást okoz
 • Fedett vagy nyitott csőszerkezetű kollektor

Érdemes Magyarországon napkollektor rendszert kiépíteni?

Magyarország adottságai elég kedvezőek a napenergia felhasználásának szempontjából. Országunk a következő adottságokkal rendelkezik: 

 • Éves átlag napsugárzás: 3,17 kWh/m2/nap
 • Kb 2000 óra/év napsütés
 • Napos időben nagyságrendileg 1kW sugárzás érkezik egy m2-nyi területre

A napkollektor gyakoribb alkalmazási lehetőségei

A napkollektort legegyszerűbben használati melegvíz előállítására lehet használni, de sokat spórolhatunk vele, ha besegítésként fűtésre, medencefűtésre is alkalmazzuk.

A napkollektor melegvíz előállítására

A napkollektor által termelt hőenergiát legegyszerűbben használati melegvíz előállítására lehet alkalmazni. Ezesetben a napkollektorhoz kisebb házak, nyaralok esetében egy hőcserélős, nagyobb családi házak esetében pedig két hőcserélős melegvíztárolót csatlakoztatnak. Melegvíz előállítására a napkollektort egész évben remekül ki lehet használni, annak ellenére, hogy a téli napsugárzás körülbelül a negyede a nyárinak. 

Napkollektor medencefűtésre

A napkollektor gyakori felhasználási területe a medencefűtés. Itt most elsősorban uszodákra, wellness szállodákra kell gondolni, amennyiben kizárólag erre használják a napkollektort. 

Családi házak esetében, amennyiben rendelkezünk medencével, mindenképp érdemes a napkollektort úgy méretezni, hogy a HMV előállításon kívül jusson elegendő hőenergia a medence fűtésére is.

A napkollektor fűtés rásegítésre

Magyarországon nem éri meg csak fűtés céllal napkollektor rendszert kiépíteni. Viszont átmeneti időszakban a melegvíz előállításán kívül fűthetünk napkollektorral, valamint még téli időszakban is tudunk közvetlenül rásegteni a fűtésre. De milyen felltételeknek kell teljesülnmie ahhoz, hogy a napkollektor fűtésre is hasznosítható legyen? 

 • Az épület megfelelő hőszigeteléssel legyen ellátva
 • Olyan fűtési rendszerünk legyen, amely nem igényel magas előremenő vízhőmérsékletet: például padló, falfűtés, esetleg fan-coil
 • Szükséges hozzá puffertartály
Napkollektor melegvíz előállítására.
Napkollektor melegvíz előállítására.

A napkollektor ára: mitől függ, mennyibe fog kerülni a rendszerünk?

Általánosságban elmondható, hogy minél több személyre tervezzük a rendszert, és minél több mindenre használjuk, annál jobban megéri napkollektort telepíteni. Éppen ezért a fentiek alapján érdemes átgondolni, hogy mi mindenre tudjuk felhasználni a napkollektor által termelt hőenergiát.

Napkollektor ár csak HMV előállítására

Amennyiben csak melegvíz előállítására használnánk a rendszert, akkor a napkollektort egy 1 vagy 2 hőcserélős melegvíztárolóval kell összekötni. Cikikünk írásakor a 2-3 főre tervezett rendszerek 400.000 Ft-tól indultak, 5-6 főnél 900.000 Ft körüli árral lehet számolni.

Napkollektor ár HMV és fűtés rásegítésre

Itt többféle megoldás létezik. Ezek lehetnek:

 • Kombi Puffertároló, átfolyós vagy beépített tárolós HMV melegítéssel
 • Puffertartály plusz hőcserélős “frissvíz” melegvíz modul, amely már nagyobb teljesítményre képes
 • 2 tárolós rendszer fűtési puffertartály + HMV tartály
 • HMV készítő rendszer fűtésrásegítőmodullal

A napkollektor árak itt már 100 m2-nél 1.200.000 Ft körül kezdődtek, nagyobb alapterületnél akár 2.000.000 Ft feletti árral is lehet számolni.

Napkollektor ár fűtés rásegítésre, HMV előállításra és medence fűtésre

Ebben a rendszerben jellemzően átfolyós kombipuffertartály van, lemezes hőcserélővel a medence vízforgató körében. Az árak 1.500.000 Ft-tól kezdődtek, de rendszertől függően ez sokkal magasabb is lehet.

Mire kell figyelni napkollektoros rendszer telepítésénél?

A rendszer telepítése alapvetően akkor éri meg, ha más épületgépészeti vagy építkezési felújításkor, vagy új ház építésekor tervezzük. 

A napkollektor rendszer elhelyezésénél figyelembe kell venni:

 • Minél kisebb távolság legyen a napkollektor és a tárol között. Így jelentősen alacsonyabb a szükséges csővezeték költsége
 • Ha lehet fűtött térben vezessük a csöveket: fűtetlen térben ugyanis sokkal vastagabb szigetelésre lesz szükség, ami szintén a beriuházás költségeit növelné
 • A napkollektor elhelyezésénél fontos a  tájolás
 • Pontos méretezés: a méretezést alapvetően a nyári melegvíz csúcsigényre érdemes méretezni, illetve ehhez kell hozzávenni, ha valamilyen egyéb fogyasztó felveszi a hőenergiát. A megfelelő méretezés elengedhetetlen a túlmelegedés elkerülése érdekében! 
 • Megbízható szakemberekkel végeztessük a telepítést.

Köszönjük a figyelmét! Ha tetszett a bejegyzés, olvasson tovább a témában!