Az elmúlt években óriási igény alakult ki a légkondicionálásra mind privát mind üzleti területen. Hosszú távú és hatékony hűtésre és akár fűtésre  is lakásban, irodában és ipartelepeken az osztott, azaz split klíma választása ajánlott. A split klíma sokkal halkabb, energiatakarékosabb és nem utolsó sorban esztétikusabb is, mint a mobil klíma. 

(Úgy gondolja, hogy jó lehet a mobil klíma is? Segítünk eldönteni: olvassa el ezt a bejegyzést!)

A piacon azonban elképesztő a választék a split klímából, amitől sokan elrettennek. Mi összegyűjtöttünk mindent a témában, hogy segítsünk az eligazodásban!

A split klíma egy beltéri egységből és egy kültéri egységből áll.
A split klíma egy beltéri egységből és egy kültéri egységből áll

A split klíma működése

A split klíma osztott klímaberendezést jelent, amely egy kültéri és egy vagy több beltéri egységből áll. Mivel a hangos kompresszor és a kondenzátor a kültéri egységben van elhelyezve, ezért a működési zaj jelentősen alacsonyabb, mint a mobil klíma esetében. A beltéri egység pedig formatervezett, esztétikus. Sőt, bizonyos típusok, mint például a kazettás split klíma esetében szinte teljesen elrejthető.

A kültéri és a beltéri egység elektromos kábellel és szigetelt rézcsövekkel van összekötve, amely a hűtő körfolyamatot biztosítják. Ez egy zárt rendszer, tehát a meleg levegő nem tud visszajutni a lakásba, és ezáltal a berendezés sokkal hatékonyabban és gazdaságosabban tud működni, mint a mobil klíma.  

Inverteres split klíma és on-off split klímaberendezések

Split klímából létezik on-off és inverteres berendezés. Manapság az inverteres klíma szinte teljesen kiszorította a piacról a régi on-off működésűeket. A különbségre azért szeretnénk mégis felhívni a figyelmet, mert sokan használt klíma vásárlása mellett döntenek. 

Az on-off klíma kompresszora mindig 100%-os kapacitással működik, és amint eléri a kívánt hőmérsékletet, kikapcsol. Így vagy nagyon hideg levegőt fúj, vagy nem fúj levegőt. Ez azt jelenti, hogy nem lehet a hőmérsékletet precízen beállítani, hanem az érték inkább egy bizonyos tartományban mozog. A motor újra és újra történő beindítása hirtelen nagy áramfelvételt jelent, ami miatt ez a klíma jóval több áramot fogyaszt, mint az inverteres légkondi.

Az inverteres klímában a beépített hőérzékelők szabályozzák a kompresszor fordulatszámát a hőigénynek megfelelően. Ahogy a berendezés közelíti az elérni kívánt hőmérsékletet, a fordulatszám egyre csökken, majd beáll arra a szintre, ahol a berendezés tartani tudja a kívánt hőmérsékletet. A folyamatos egyenletes működés csökkenti az áramfogyasztást, ráadásul a hűtőközeg folyamatos áramlása miatt ez a megoldás még halkabb. Ez a  klíma ráadásul sokkal kevesebb egészségügyi problémát okozhat, egyszerűen azért, mert nem olyan jéghideg a levegő amit kifúj. 

Mit jelent, hogy mono split klíma, dual klíma, multi klíma? 

A mono split klíma esetében egy darab kültéri egységhez egy darab beltéri egység csatlakozik. Ezzel szemben a multi split klíma kültéri egysége több beltéri egységet is ellát. Dual klímának vagy duo klímának hívják, ha két beltéri egység, triál vagy trio klímának, ha három beltéri egység csatlakozik. Vannak olyan típusok, ahol 5-6 beltéri egység is csatlakoztatható, illetve a szuper multi klímánál akár 9 is. 

A beltéri egységek működhetnek szimultán, tehát egyszerre, de a berendezések nagy részénél teljesen külön irányíthatók. A multi split klíma előnye, hogy egy berendezéssel több helyiség is hűthető, és nem rontja el annyira az épület külső megjelenését. Hátránya, hogy ha a kültéri egység elromlik, akkor egyik helyiségben sem lesz légkondicionálás.

A split klíma fajtái

Split klímaberendezésből sokféle létezik. Amivel a legtöbbször találkozunk, az az oldalfali klíma, de előfordulhat, hogy ez valamiért nem praktikus, a hely adottságai miatt (pl. Tetőtér vagy nagyobb helyiségek, teljes épületek klimatizálása). Olyan klíma is van, amit szinte teljesen el tudunk rejteni. Nézzük, mik a split klíma fajtái!

 • Oldalfali klíma: ezt a típust használják leggyakrabban a háztartásokban, könnyű beépíteni, ára kedvező és kis helyet foglal
 • Parapetes klíma: mennyezetre és oldalfalra is felszerelhető, általában akkor szokták alkalmazni, amikor az oldalfali klíma telepítése valamiért nem megoldható (például tetőtérben). Nagyobb helyiségek hűtésére is alkalmas
 • Kazettás klíma: Álmennyezetbe illeszthető klíma, nem vesz el a hűtendő térből
 • Légcsatornás klíma: nagy méretű helyiségek, sőt akár nagyobb emeletes házak hűtő és fűtő rendszerének kialakításához is jó megoldás
 • Padlóra állítható klíma

Milyen szempontok alapján válasszunk klímát?

 1. Energiahatékonyság: SEER és SCOP 

Sokaknak nem világos, hogy a klímaberendezések gyakorlatilag levegő levegő hőszivattyú elvén működnek. Ez azt jelenti, hogy az elektromos áram csak a rendszer működéséhez szükséges, hőenergiát a rendszer a környezetből nyer. 

Emiatt energiahatékonysági szempontból az a legfontosabb kérdés, hogy a befektetett elektromos teljesítményből mennyi hűtési illetve fűtési energia keletkezik. 

Erre 2 mutatószám létezik: 

 • SEER tényező: a hűtés energiahatékonysági tényezője egy teljes hűtési szezonra
 • SCOP érték: a fűtés energiahatékonysági tényezője egy teljes fűtési szezonra

Minél magasabbak ezek az értékek, annál jobb teljesítményű berendezéssel állunk szemben.

Az energiahatékonysági besorolás szintén a SEER és SCOP értékeken alapul:

Split klíma SEER SCOP értékei és energiahatékonysági besorolása
Split klíma SEER SCOP értékei és energiahatékonysági besorolása
 1. A klíma méretezése: mekkora helyiséget szeretnénk hűteni? 

Általánosságban az a szabály, hogy egy átlagos hőterhelésű helyiségben 30 W teljesítménnyel számolhatunk légköbméterenként. Figyeljünk azonban oda arra, hogy ha a helyiség nagyon benapozott, nagy üvegfelületek vannak, betondzsungelben stb fekszik, akkor a teljesítményigény 35-40W-ra is emelkedhet! 

Egy átlagos és egy extrém hőterhelésű (HT) helyiség esetében ez a következőt jelenti: 

Klíma
teljesítmény 
Helyiség mérete
légköbméterben
Helyiség alapterülete
2,7 m belmagassággal
Normál
HT
30W/m3
Extrém
HT
40W/m3
Normál
HT
30W/m3
Extrém
HT
40W/m3
2,5 kW≤ 83 m3≤ 63m3≤ 30m2≤ 23m2
3,5 kW≤ 117 m3≤ 88m3≤ 43m2≤ 33m2
5,2 kW≤ 173 m3≤ 130m3≤ 64m2≤ 48m2
7,1 kW≤ 237 m3≤ 178m3≤ 88m2≤ 66m2
10,5 kW≤ 350 m3≤ 263m3≤ 130m2≤ 97m2
14,1 kW≤ 470 m3≤ 353m3≤ 174m2≤ 131m2
 1. Szeretnénk-e fűteni klímával? 

Valamilyen szinten az összes inverteres klíma képes fűteni, de nem mindegy, hogy milyen hatásfokkal. Amennyiben kiegészítő vagy teljes fűtésre szeretnénk a klímát használni, akkor mindenképpen fűtésre optimalizált berendezést válasszunk. Ezek SCOP besorolása A++ vagy A+++ legyen. 

Ha többet szeretne a klímával való fűtésről megtudni, olvassa el ezt a bejegyzésünket!

 1. A klíma elhelyezése és a zajszint

A klíma megfelelő elhelyezésének a célja egyrészt a készülék lehető leghatékonyabb működésének biztosítása, másrészt a saját komfort érzetünk. 

A kültéri egység elhelyezésének szempontjai:

 • Amennyire lehet, napfénytől és esőtől védett helyen 
 • A kültéri egység zaja ne zavarja a környezetünkben élőket
 • Egyeztetés a közös képviselővel és a szomszédokkal
 • Ha műemlékvédelem alatt álló épületben lakunk, meg kell ismerni az erre vonatkozó területileg hatályos szabályokat

A beltéri egység elhelyezésének szempontjai: 

 • Áramforrás közelsége
 • Kültéri / beltéri egység távolsága (a felhasznált rézcső hossza minél rövidebb legyen)
 • Mire használjuk az adott helyiséget: például hálószobában el tudjuk-e viselni a beltéri egység zúgását?
 • A helyiség használata: ha közvetlen a klíma alatt alszunk, vagy dolgozunk, fázhatunk, illetve egészségügyi problémák is kialakulhatnak
 1. Párátlanítás klímával

A klímaberendezések képesek a hűtött helyiség párátlanítására is azáltal, hogy a beltéri egység hőcserélőjét olyan hőmérsékletre hűti, hogy a levegőből a pára oda csapódjon ki. A párátlanítást különösen hatékonnyá teszi, hogy a ventilátor keringteti is a levegőt a szobában. A legtöbb párátlanító funkcióval ellátott készülék képes az előre beállított pára szintet tartani is. 

Ezzel nemcsak a penészesedést előzhetjük meg, de a ruhák is könnyebben száradnak! 

 1. A klíma szűrő rendszere

A klíma vásárlás fontos szempontja lehet a klíma szűrő rendszere. Azoknak, akik allergiások, vagy háziállatot tartanak, mindenképpen érdemes ezt a témát is körüljárni a klíma választásakor. Ugyanis a klíma szűrőrendszere képes kiszűrni a pollent, mikroport, sőt a kellemetlen szagokat is. Megtisztítja a levegőt a szennyeződésektől, és a baktériumoktól is. 

A klímatelepítés szabályai

A legtöbben egyenesen a szerelőtől vásárolnak klímát. A klímaszerelőknek eleve képesítéssel kell rendelkezniük, viszont ilyenkor nem kell nekünk foglalkozni az engedélyezéssel.

Lehetséges, hogy olcsóbb azonban egyenesen a forgalmazótól kímát vásárolni, ebben az esetben viszont figyeljünk a következőre: 

Egy 2015. februárban hatályba lépett rendelet kimondja, hogy minden klímagázzal működő berendezés vásárlása esetén a vásárlónak rendelkeznie kell egy előre kitöltött végfelhasználói tanúsítvánnyal, amit a klímaszerelő vállalkozásnak előre ki kell töltenie. A tanusítványt magunkkal kell vinnünk az üzletbe, vagy webshop esetén el kell küldeni, különben nem szállítják ki a készüléket! 

A tanúsítvány minket is véd! Többször előfordult ugyanis, hogy nem megfelelően képzett szerelők miatt veszélyes helyzetek alakultak ki. A tanúsítványt csak minősített klímaszerelő töltheti ki, de számunkra ez azt is jelenti, hogy a megvásárolni kívánt klímát egy olyan vállalkozás fogja bekötni, amely engedéllyel és képesítéssel rendelkezik és felelősséget is vállal.

Ezen kívül utána kell nézni, hogy amennyiben társasházban élünk, milyen szabályok vonatkoznak a kültéri egység elhelyezésére. Arra is figyeljünk, hogy műemlék jellegű házban általában tilos az épület homlokzatára ilyen berendezést szerelni! 

Reméljük, hogy bejegyzésünkből mindent megtudott amit szeretett volna! Ha többet szeretne megtudni olvassa el ezeket a bejegyzéseinket is!