A légkondicionáló berendezések használata rohamosan terjed mind otthoni, mind üzleti, munkahelyi környezetben. A legtöbb vásárló első lépésként még mindig a mobil klímát keresi. A mobil klíma ára ugyanis viszonylag kedvező, és egyszerű beépíteni, könnyen lehet mozgatni. Azonban egyáltalán nem biztos, hogy egy adott helyzetben ez a jó megoldás! Ebben a bejegyzésben összeszedtük, hogy 

Mobil klíma kivezető csővel ablakon keresztül
Mobil klíma kivezető csővel ablakon keresztül

A mobil klíma előnyei 

A mobil légkondi nagyon vonzó tulajdonsága, hogy nincs szükség klímatechnikai szakemberre, és az ezzel járó akár több hónapos várakozásra. Mi magunk is könnyedén beszerelhetjük. Csak az elektromos hálózathoz kell csatlakoztatni, a kivezető (vagy bevezető) csövet/csöveket elhelyezni, és gyakorlatilag használatba vehető. 

Egy másik hatalmas előnye, hogy könnyen mozgatható: a kerekekkel ellátott berendezést szükség szerint akár egy ember is át tudja helyezni egy másik helyiségbe.

Ráadásul a split klímához képest viszonylag olcsó is: kisebb teljesítményűt 70-80ezer forinttól vásárolhatunk, és a legdrágábbak sem haladják meg a 200-220ezer forintot. (2020 júniusi információ, nem vonatkozik a split rendszerű mobilklímára) 
A mobil klíma a hűtésen kívül típustól függően fűtésre és párátlanításra is használható, utóbbi tulajdonságát működési elvének köszönheti, ugyanis elvonja a környezetéből a vizet.

A mobil klíma hátrányai 

Első pillantásra tehát tökéletes választásnak tűnhet a mobil légkondicionáló vásárlása, azonban jó, ha átgondolunk pár dolgot. 

A mobil klíma először is eléggé zajos: körülbelül 50-70 dB a működésének hangereje. Míg a telepített split klímáknál a kültéri egység hangosabb, ebben az esetben a motorok és a kompresszorok a készülékben találhatóak. Hosszú távon ez kifejezetten zavaró lehet: a zúgás zavarhatja az alvást, de munka közben is a koncentráció és a teljesítmény csökkenéséhez vezethet. 

A zaj problémáját még meg is lehetne oldani, hiszen léteznek kültéri mobil klímák is. Az eszköz ebben az esetben a helyiségen kívül van elhelyezve, és a külső lehűtött levegőt fújja be. Jó tudni azonban, hogy ezek a berendezések a beltérinél is magasabb energiafelhasználással rendelkeznek, mivel nem a szoba levegőjét hűtik, hanem a külső környezetét. 

A másik gond, hogy a meleget valahol ki (vagy be) kell vezetni.  Mobil klíma kivezetés nélkül ugyanis nem működik, szükséges egy kb 150-200 mm átmérőjű kivezető cső, ahol a hő a szabadba távozhat. 

A kivezetést  a gyakorlatban úgy oldják meg, hogy vagy nyitva hagyják annyira az ablakot, hogy a cső elférjen, vagy vágnak neki egy kivezetést a falba, ablakba.

Nem nehéz kitalálni, hogy az előbbi esetben a hő ömlik vissza az ablakon, és az allergiások sem örülnek. A problémára részben megoldást jelent, ha textilfóliából készült ablaktömítést használunk. Nyilván ez plusz költség.

Mobil klíma kivezetés nélkül nem lehetséges, az ablaktömítés egy egyszerű megoldás
Mobil klíma kivezetés nélkül nem lehetséges, az ablaktömítés egy egyszerű megoldás

A második esetben pedig fúrni, faragni kell. Ez különösen macerás, ha több helyen szeretnénk a klímát használni: ilyenkor minden helyiségben kivezetést kell készíteni. 

Végül fontos tudni, hogy mind a beltéri, mind a kültéri mobil klíma jóval több áramot fogyaszt, mint telepített társaik.

Mikor érdemes mégis mobil légkondit venni? 

  • Ha egy helyiségbe valamilyen okból nem szerelhető be a split klíma, jó megoldás lehet a mobil klíma vásárlás. Ilyen ok lehet, hogy albérletben lakunk, és a tulajdonos nem engedélyezi a beszerelést, vagy az épület műemléki védettséget élvez. 
  • Ha csak keveset használnánk, vagy hordozánk is, szintén előnyösebb lehet a mobil klíma. Hiszen ne felejtsük el! A mobil légkondi is tud fűteni! Tehát ha nyáron csak napi pár órát használnánk mondjuk egy padlástéri helyiségben, télen hasznát vehetjük a garázsban, ahol elviselhető hőmérsékletet tud teremteni, míg ott dolgozunk valamin. 
  • Jó választás lehet nyaralókban és hétvégi házban, ahol jobb, ha télire nem marad ott a készülék az esetleges betörések miatt. 
  • Megfelelő méretű autóval magunkkal vihetjük nyaralni, vagy fesztiválra is. 

Mikor ne vegyünk mobil klímát? 

Ha nemcsak 1-1 szobát szeretnénk lehűteni, hanem nagyobb területet, nem célszerű mobil klímát használni, mert erre nem igazán alkalmas. Szintén érdemesebb split klímát választani, ha nyáron folyamatosan hűtenénk: ezek a légkondicionáló berendezések jóval energiatakarékosabbak és hatékonyabbak. 

A mobil klíma kiválasztásának szempontjai

A teljesítmény

Egy átlag hőterheltségű helyiség esetén légköbméterenként körülbelül 30W teljesítménnyel kell számolni. Ez azt jelenti, hogy egy kb 2,7m belmagasságú 40 m2-es vagy nagyobb helyiség esetében minimum 3,5 kW hűtőteljesítmény szükséges, míg 30 m2 alatt a 2,6 kW is elegendő lehet. 

Figyelem! Nagyobb hőterheltségnél ez akár 35-40w-ra is emelkedhet! Erről bővebben itt írtunk. 

Zajszint 

Mivel a mobil klíma zajszintje relatív magas, olyan készüléket érdemes választani, amely rendelkezik éjszakai móddal és 24 órára programozható

Vízgyűjtő tartály

Amikor a berendezés elvonja a környezetéből a vizet, összegyűjti azt egy vízgyűjtő tartályban. Ezért ennek a mérete is lényeges kérdés, hiszen nem túl kényelmes, ha naponta többször üríteni kell.

A vásárlás helyszíne

Érdemes elsősorban klímaszaküzlettől vásárolni. Bár a barkácsáruházak kínálatában olcsóbb készülékeket is találhatunk, de náluk sokszor problémát jelenthet az alkatrész utánpótlás, és esetleg a garancia is. Ha ilyen helyről szerezzük be a klímát, válasszunk inkább ismert márkájú terméket! 

Amennyiben eldöntötte, hogy az Ön számára a mobil klíma lesz a megfelelő, olvassa el ezt a bejegyzést is! 

Ha úgy érzi, a split klíma megfelelőbb lenne, itt talál infot a témában!

GYIK 

Milyen előnyei vannak a mobil klímának? 

A mobil klíma könnyen beszerelhető, szerelő segítsége nélkül is. Hordozható, könnyen mozgatható, használata rugalmas. Ára lényegesen kedvezőbb,mint a hagyományos klímaberendezéseké.

Milyen hátrányai vannak a mobil klímának? 

Hangos, ami zavaró alvásban, munkában. Mobil klíma kivezetés nélkül nem működik, a hő kivezetését egy hőkivezető csővel kell megoldani, vagy a nyitott ablakon keresztül (ahol visszaömlik a meleg), vagy a falat, ablaküveget ki kell vágni. Nem olyan hatékony és energiatakarékos, mint a split klíma. 

Mikor érdemes mobil klímát venni? 

Ha nem lehet (nem engedélyezett) split klímát beszerelni, például albérlet esetén. Vagy ha keveset használjuk, úgy mint  hétvégi házban, illetve ha több helyiségben felváltva szeretnénk kihasználni például télen garázsban fűteni, nyáron szobát hűteni.

Mire figyeljünk mobil klíma vásárlásakor?

A helyiség méretének megfelelő hűtő teljesítményű készüléket válasszunk! Figyeljünk továbbá a víztartály méretére, a kényelmi funkciókra. Vásároljunk inkább ismert márkától, ahol a garancia és az alkatrész-ellátás biztosított.