A klímaszezon beköszöntével egyre többen gondolkodnak klímavásárlásban. Népszerű választás a mobil klíma, mivel az ára elég kedvező, bekötését pedig magunk is elvégezhetjük. Azonban nem mindegy, hogy milyen mobilklímát választunk, és az sem, hogy hogyan kötjük be! A bejegyzésünk azoknak szól, akik már eldöntötték, hogy számukra a mobilklíma a megfelelő, és még többet szeretnének tudni a témáról.

Ha még nem teljesen világos, hogy megfelelő-e az Ön esetében a mobil klíma, olvassa el előbb ezt az írásunkat! 

A mobil klíma fajtái

Mobil klímából többféle létezik: egycsöves és két vagy több csöves, olyan, ahol az eszköz kültérre helyezhető, sőt van mobil klímából split klíma is. 

Lássuk mik ezek és hogyan működnek!

Beltéri egycsöves mobil klíma

A legnagyobb kínálat az egycsöves mobil klímából van, és ezt is ismerik a legtöbben. A szerkezet egy léghűtéses kondenzátorral hűti le a szoba levegőjét, és a keletkezett forró (kb 50 fokos) levegőt egy 150-200 mm-es kivezető csövön vezeti el a szabadba. 

Amennyiben a készülék beltéren van, nagy hátránya hogy igen zajos, illetve a kondenzáció során keletkezett vizet egy víztartályba gyűjti, amit használattól függően akár naponta, vagy naponta többször üríteni kell. 

A beltéri klíma a helyiség levegőjét elszívva hűt, és az ebből adódó nyomás különbség kis vákuumot képez. A vákuum hatására a nyílászárók résein, vagy az erre a célra kialakított nyíláson ömlik be kintről a meleg levegő, amit a klíma újra lehűt, és egy véget nem érő körforgás alakul ki. 

A kondenzátor a saját hűtését is a már lehűtött levegőből végzi, ráadásul a kivezető csövön kiáramló levegő is fűti a helyiséget, mivel a cső nincs szigetelve. Nem csoda, hogy emiatt a berendezés nem olyan hatékony, mint hagyományos társai, és magas az energiafelhasználása! Az ilyen klímánál történő hűtés esetében további probléma, hogy nem áramlik be friss levegő sem.

A beltéri két vagy több csöves mobil klíma 

A két vagy több csöves mobilklíma a hűteni kivánt levegőt kintről szívja be, tehát ebben az esetben nem keletezik vákuum, és a légcsere is meg van oldva. Azonban ekkor már 2 cső  fűti vissza a helyiség levegőjét, és a 2 cső miatt  a csövekben nyomásesés is keletkezik. Ugyanakkor sok esetben nem növelik a kondenzátor ventillátor teljesítményét egycsöves társaikhoz képest, és így a ventillátor csak kevesebb levegő szállítására képes. Ennek az a következménye, hogy megemelkedik a kondenzációs hőmérséklet, vele együtt a nyomás is, és így a berendezés több áramot fog fogyasztani. 

Sokkal jobban nem jártunk tehát, mint az egycsöves klíma esetében, hiszen energiafelhasználása nem jobb, ugyanolyan zajos és a két cső talán még kevésbé szép látvány.

Kültérre helyezhető mobil klíma

Léteznek már olyan mobil klíma berendezések is, ahol a szerkezet kívülre, tehát például teraszra, erkélyre helyezhető. Ennek nagy előnye, hogy a zajforrás kint marad, be pedig csak a friss és hideg levegő jön. A szobában található nyílásra pedig egy kezelőfelülettel ellátott műanyag rács kerül, ami esztétikailag is sokkal szebb. További előnye, hogy a keletkezett kondenzvizet nem víztartályba gyűjti, hanem elpárologtatja, szóval erre sem lesz gondunk! A kültérre helyezhető mobil klíma természetesen ellenáll az időjárás viszontagságainak is. 

Energiafelhasználás szempontjából az ilyen mobil klíma hátránya, hogy mindig a kinti levegőt hűti, tehát a hagyományos split klímánál ez is kevésbé gazdaságos. A kültérre helyezhető klímaberendezések ára magasabbak kezdődik, mint a beltéri berendezéseké.

Mobil split klíma

Már léteznek a hagyományos split klímához hasonlóan működő mobil split klímák is, ahol egy kültéri és egy beltéri egység is van. Ez már sokkal jobb hatásfokkal képes működni, megközelíti a hagyományos klímaberendezések hatásfokát. Ebben az esetben is szükséges a két egységet összekötő csőnek nyílást vágni, azonban lényegesen kisebbet, kb 20x40cm nagyságút. A kültéri rész egészen kicsi és könnyű, tehát ablak alá vagy erkélyre is lehet helyezni. 

A mozgathatóságot úgy oldják meg, hogy a beltéri egységhez a csövek gyorscsatlakozókkal kapcsolhatók, viszont minden egyes áthelyezéskor veszítünk egy kicsit a hűtőközegből, szóval erre figyelni kell! 

A mobil split klíma hatalmas hátránya, hogy sokkal drágább, mint a többi mobilklíma, tehát el kell dönteni, hogy nem jobb döntés-e egy hagyományos split kíma vásárlása.

Mobil klíma külön beltéri és kültéri egységgel, halk de drága megoldás
Mobil klima külön beltéri és kültéri egységgel, halk de drága megoldás

Mobil klíma vásárlása

Előző írásunkban már nagyjából áttekintettük, hogy mire érdemes a mobil klíma vásárlásakor figyelni. Említettük, hogy lényeges szempont a zajszint, az olyan kényelmi funkciók, mint a 24 órás programozhatóság vagy éjszakai mód megléte, valamint a vízgyűjtő tartály mérete. Javasolt továbbá klímaszaküzletből vásárolni, vagy ha barkácsáruházban szeretnénk, akkor ismert márkát venni a garancia és alkatrészellátás miatt. 

Milyen teljesítményű mobil klímát válasszunk? 

Szintén leírtuk, hogy egy átlag hőterheltségű helyiség esetén légköbméterenként körülbelül 30W teljesítménnyel kell számolni.Ez azt jelenti, hogy egy kb 2,7m belmagasságú 40 m2-es vagy nagyobb helyiség esetében minimum 3,5 kW hűtőteljesítmény szükséges, míg 30 m2 alatt a 2,6 kW is elegendő lehet. 

 A kulcsszó itt az átlagos hőterheltség, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy a mi helyiségünk magasabb hőterheltségű. Ez mit jelent pontosan? A következő esetekben a hőterheltség mértéke az átlagnál magasabb lehet: 

  • Ha a helyiséget határoló falak nagyon benapozottak
  • Ha nagyok a napsütötte üvegfelületek, bár ebben az esetben a redőny sokat segíthet
  • Ha a helyiség délkeleti/déli tájolású, és már délelőttől használni kell a klímát 
  • Szintén rengeteget számít, hogy az épület zöld, fákkal benőtt területen fekszik-e vagy betondzsungelben

Magasabb hőterhelés esetén ne 30W hanem 35-40W hűtőteljesítménnyel számoljunk!

Előfordulhat, hogy a hűtőteljesítményt BTU mértékegységben adják meg. A BTU jelentése a brit hőegység, és váltószáma a következő: 1 BTU = 0,293071 kWh. 

A mobil klíma bekötése

A kivezető cső elhelyezése

A falat vagy ablakot (érthető módon) gyakran nem akarják kifúrni vagy kivágni. Ilyenkor sokszor látni, hogy a kivezető csövet egyszerűen a kinyitott ablakon át vezetik ki, ami logikusan azt is eredményezi, hogy rengeteg meleg levegő áramlik vissza a helyiségbe. Érdemes inkább az ablaknyílásra borítást készíteni, illetve lehet készen vásárolni az ablaknyílásra való borítást.

Mobil klíma kivezető cső elhelyezésekor érdemes adaptert használni
Mobil klíma kivezető cső elhelyezésekor érdemes adaptert használni

Figyeljünk a megfelelő szellőzésre! 

Ahogy fentebb említettük, a beltéri mobil klíma a beltéri levegő elszívásával kis vákuumot képez. Amennyiben a helyiség nyílászárói nagyon szorosak és az elszívott levegőmennyiség nem tud sehonnan beáramlani, egy idő után akkora vákuum keletkezik, hogy a klíma nem lesz többé képes elszívni a levegőt, tehát nem tud hűteni. Ezt a vákuumot a helyiségben tartózkodók nem érzékelik. 

A következmény lehet a klímaberendezés károsodása, sőt más eszközöknél is probléma léphet fel. A jobbik eset, hogy a klíma a levegőt csak a központi elszívó kürtőjéből szívja vissza, ebben az esetben csak kellemetlen szagokat érezhetünk, azonban ha a gázüzemű bojler kéményéből kerül vissza levegő, az már veszélyes is lehet. 

Kültéri klímánál pedig egy idő után túlnyomás alakulhat ki a szobában, így a berendezés nem tud több levegőt befújni. A ventillátor lapjai ilyenkor is felmelegedhetnek és deformálódhatnak. 

Fontos! Az ilyen típusú károsodásokra nem jár garancia! A használati utasítás ugyanis felhívja a figyelmet a megfelelő szellőzés fontosságára, csak sokan nem is olvassák el. 

Hogyan oldjuk meg a mobil klíma szellőzését? 

A legjobb ha egy túlnyomás kiengedő/levegő beengedő nyílást helyezünk el. Érdemes tudni, hogy kis helyiség esetében a nyílást nem szabad pont a kivezető cső nyílásával szembe tenni, de alapvetően az átellenes falon érdemes elhelyezni. A nyílás keresztmetszetének ideális esetben ugyanakkorának kell lennie, mint a klíma kivezető nyílásáé, kisebb semmiképp se legyen! 

Reméljük tetszett a bejegyzés, ide kattintva még többet megtudhat a témában.