Az inverteres klímaberendezések gyakorlatilag teljesen kiszorították elavult on-off rendszerű társaikat a piacról.Mobil klímából még kaphatóak on-off rendszerű modellek is, de split klímából újonnan már csak inverteres készüléket tudunk Magyarországon vásárolni. 

Nem csoda, hiszen energiatakarékosabbak, halkabbak, jól fűtenek, és még sorolhatnánk. Ha szeretné megtudni, hogy miből származnak ezek az előnyök, és hogyan tudja Ön legjobban kihasználni, olvasson tovább!

Az inverteres klíma gazdaságosabb, energiahatékonyabb és egészségesebb
Az inverteres klíma gazdaságosabb, energiahatékonyabb és egészségesebb

Miért más az inverteres klíma, mint az on-off klíma? 

Pár szó az on-off klímáról 

Az on-off klíma egy régebbi technológián alapul. Ennek a lényege, hogy beállítjuk a kívánt hőmérsékletet, és a klíma kompresszora addig fúj hideg levegőt, amíg ezt a hőmérsékletet el nem éri. A kompresszor ezután kikapcsol. Amikor szükség van rá, ismét újraindul. És ezt a ki és bekapcsolgatást ismételgeti a hűtés teljes ideje alatt

Amikor a kompresszor újraindul, mindig 100%-on működik. Mivel a villanymotorok elinduláskor lökésszerűen nagyobb áramot vesznek fel és a kompresszor 100%-on üzemel, az ilyen klíma működtetése jól meglátszik a villanyszámlán. A hőmérsékletet nem lehet pontosan beállítani, hanem csak inkább egy bizonyos hőmérséklet tartományban tartani. 

Ráadásul ez a klíma egészségügyi szempontból sem előnyös. Egyrészt mivel ingadozik a hőmérséklet, másrészt, mikor éppen működik, sokkal erősebben fújja a hideg levegőt, ami megfázáshoz vagy ízületi problémákhoz vezethet. 

Hogyan működik az inverteres klíma? 

Az inverter jelentése

A nevéből nem nehéz kitalálni, hogy az ilyen klímában van egy inverter. Mi is az az inverter? Az inverter jelentése áramátalakító, gyakorlatilag egy olyan elektronikai eszköz, amely szabályozni tudja a készülék áramellátásának feszültségét, áramerősségét és frekvenciáját. 

Az inverteres klíma működése

Az inverteres klímában az inverter tudja szabályozni a kompresszor fordulatszámát, így annak működése teljesen a hűtési vagy hűtési igényhez alakítható. A készülék hőérzékelők segítségével számítja ki,  milyen fordulatszámon szükséges a kompresszornak működni a kívánt hőmérséklet elérése érdekében. 

Tehát, amikor bekapcsoljuk a klímaberendezésünket, a klíma mindaddig maximális teljesítményen működik, amíg el nem érjük a beprogramozott hőmérsékletet. Ilyenkor azonban a kompresszor nem kapcsol ki, hanem a fordulatszám szabályozás segítségével olyan teljesítményen működik tovább, hogy a beállított hőmérsékletet fenntartsa. Ennek köszönhetően nincs hőingadozás, sem a hideg levegő huzat szerű erős fújása. 

Az inverteres klíma előnyei 

  • Alacsonyabb áramfogyasztás (akár 20-40%-kal is kevesebb lehet) 
  • Jóval magasabb hatásfok
  • Alacsonyabb zajszint
  • Fűtésre is remekül és kifejezetten gazdaságosan is használható, széles hőmérséklet tartományban. A legtöbb fűtésre optimalizált készülék -15 fokig kiválóan teljesít, de olyan berendezést is találunk, ami akár -30 fokban is hatékony. A klímával való fűtésről itt olvashat
  • A kívánt hőmérsékletet egyenletesen tartja mind hűtésnél, mind fűtésnél, ezáltal sokkal egészségesebb
  • Gyorsan hűt és fűt

Az inverteres klíma helyes használata

Az inverteres klíma előnyeit akkor tudjuk kihasználni, ha nem szólunk bele a működésébe, hanem hagyjuk, hogy az intelligens vezérlés tegye a dolgát. Ez azt jelenti, hogy beállítjuk a hőmérsékletet, esetleg a működési módot, és innentől nem avatkozunk bele. 

Ha csak 1-2 órára megyünk el a hűtött helyiségből, szintén nem érdemes a készüléket kikapcsolni, hiszen ha a helyiség felmelegedik, sokkal jobban kell a készüléknek dolgoznia, hogy azt visszahűtse. 

Ha többet szeretne megtudni  a klímaberendezésekről, itt tovább olvashat!