Tényleg megéri klímával fűteni? Általában ez az első kérdés, ami a témával kapcsolatban eszünkbe jut: A válasz egyértelműen igen, persze nem mindegy, milyen klímát választunk, és milyen helyzetben. Új ház épül és annak a fűtési rendszerében gondolkodunk, vagy meglevő lakásba, házba szeretnénk új, vagy kiegészítő fűtési megoldást? Utánajártunk a témának és összegyűjtöttünk mindent, amit a témában tudni és mérlegelni érdemes. 

Miért lehet gazdaságos klímával fűteni? 

A hagyományos fűtési megoldások esetében az elektromos áram egy fűtőszál segítségével hőenergiává alakul. Ez azt jelenti, hogy 1 kW elektromos áramból 1 kW hőenergiát kapunk. 

A klíma viszont egy levegő levegő hőszivattyú, ami a környezetből származó hőenergiát képes felhasználni fűtésre. 1 kW áramból akár 4-5 szörös mennyiségű hőenergiát képes előállítani! Ráadásul ez megújuló energia, hiszen az energiát a levegőből nyeri. Az elektromos áram nem a hő előállításához, hanem a rendszer működtetéséhez kell. 

Hogy működik a levegő-levegő hőszivattyú?

A hőszivattyú működésének lényege röviden, hogy hűtésnél a folyékony állapotú hűtőközeg  a beltéri egység hőcserélőjébe (elpárologtató) jutva a meleg levegő hatására elpárolog, tehát ezzel felveszi a környezete hőenergiáját. A felmelegedett gáz bejut a kompresszorba, ahol azt elektromos árammal tovább hevíti, hogy a kinti környezetnél magasabb legyen a hőmérséklete. A forró gáz innen a  kültéri egység hőcserélőjébe jut, ahol a kinti levegővel érintkezve leadja a hőjét, túlhűl, és újra folyékony halmazállapotúvá válik. A magas nyomású folyadék ezután a kapilláris csőbe azaz adagolószelepbe kerül, nyomásesést szenved, majd visszaáramlik a beltéri egységbe. Fűtésnél ez a folyamat megfordul: a hűtőközeg a kinti levegő hőenergiáját veszi fel, és a beltéri levegőbe adja le. 

A dolog másik szépsége pedig, hogy mivel megújuló energiát használunk, igénybevehetjük a kedvezményes H-tarifát is, tehát olcsóbban kapjuk a működtetéshez szükséges áramot.

Természetesen a klímával való fűtés sem mindenkinek a tökéletes megoldás. Nézzük, milyen előnyei és hátrányai vannak! 

A klíma fűtés előnyei

 • Ahogy már említettük, a klímával való fűtés nagyon energiatakarékos és környezetbarát tud lenni. Összehasonlítva egy modern gázüzemű fűtési rendszerrel, 10-15%-ot is spórolhatunk, kevésbé modern rendszerek esetében ennél többet is. (Természetesen nem mindegy milyen berendezést használunk, erről később írunk bővebben.) 
 • Kombinálható napelemmel, amivel együtt a fűtésszámlánk rendkívül alacsony lesz, ha egyáltalán lesz
 • Egyszerre oldjuk meg a légkondicionálás és fűtést, gyakorlatilag ugyanazzal a beruházással
 • A bekerülési költség hasonló, sőt akár néha alacsonyabb is lehet, mint egy új, gázzal való fűtési rendszer kiépítésekor
 • Nagyon gyorsan felfűt
 • A hőmérsékletet egyenletesen tarja
 • Helyiségenként szabályozható a hőmérséklet
 • Programozható, távvezérelhető akár wifi-ről is
 • Szűri a szobák levegőjét
Fűtés klímával napelemmel gazdaságos megoldás
Fűtés klímával – napelemmel gazdaságos megoldás

A klíma fűtés hátrányai 

 • Külön beltéri egység kell minden helyiségbe, ami megnöveli a bekerülési árat
 • Ha nyáron hűtésre és télen fűtésre is használjuk, évente 2x karbantartás szükséges
 • Nem zajtalan: bár vannak egészen halk készülékek (akár 17-18dB), aki érzékeny a zajra, annak ez zavaró lehet 
 • Vizes helyiségbe nem rakható, ide valamilyen alternatív módszert kell választani
 • Nem képes melegvíz előállítására
 • Ahogy a kinti hőmérséklet csökken, a berendezések egyre kisebb hatásfokkal tudnak működni, ezért kell fűtésre optimalizált eszközt választani. NEM IGAZ viszont, hogy a klíma csak -15 fokig képes fűteni! Ezalatt a hatásfok romlik drasztikusan, tehát a berendezés többet fogyaszt. Léteznek már akár -25/-35 fokig is optimalizált klímaberendezések is! 
 • A kültéri egységen a rendszer időről időre fagymentesítést végez, a termelt hőenergia felhasználásával. Ez azt is jelenti, hogy ilyenkor átmenetileg (pár percig)befelé nincs fűtés. A modern és fűtésre tervezett készülékeknél ez viszont nem zavaró, alig észrevehető
 • A kültéri egység(ek) elhelyezésénél figyelembe kell venni, hogy ne zavarja a szomszédokat a zaj, illetve esztétikailag rombolja a ház külső megjelenését
 • Figyelembe kell venni a helyi szabályozásokat, például, hogy lehet-e utcafrontra kültéri egységet telepíteni, illetve nem áll-e az épület műemlékvédelem alatt, mert ez esetben valószínűleg egyáltalán nem lehet a kültéri egységet elhelyezni.

Mikor érdemes tehát klímával fűteni? 

 1. Új ház építése vagy meglevő fűtésrendszer cseréje

Amennyiben új házat építünk, érdemes elgondolkodni ezen a lehetőségen, főleg akkor, ha nincs gáz bevezetve, bár ha van, akkor is egy jó alternatíva. Kiépítése akár olcsóbb is lehet, mint a gázfűtésé, és egyúttal megoldottuk a nyári hűtés problémáját is. Emellett ráadásul környezetkímélő megoldás. 

Ugyanez a helyzet, ha a meglevő fűtésrendszer már elavult, ekkor is érdemes klímával való fűtésen gondolkodni, főleg, ha amúgy is szerettünk volna légkondicionáló berendezést.

 1. Kombinált fűtés, átmeneti fűtés

Amennyiben van egy jól működő fűtési rendszerünk, nem érdemes lecserélni klímás fűtésre. A megtérülési idő ugyanis túlságosan hosszú lenne. Azonban ha egyébként is szeretnénk légkondicionálást, akkor már érdemes valamivel drágábban fűtésre alkalmas berendezést telepíteni, ugyanis a következő esetekben nagyon jól jöhet: 

 • Kiegészítő fűtés abban a helyiségben, ahol tartózkodunk: így nem kell az egész lakást, házat felfűteni, csak a használt helyiséget. A klíma rendkívül gyorsan felfűt, és az ilyen jellegű használat látványos megtakarítást eredményez
 • Fűtés az átmeneti időszakban (tavasszal, télen). A klíma akkor a leghatékonyabb, amikor még nem borzasztóan alacsony a hőmérséklet, szóval ebben az időszakban is sokat tudunk spórolni vele
 1. Temperáló fűtés hétvégi házakban, nyaralóban, műhelyben

Szintén jó megoldás a klíma fűtés akkor, ha csak egy állandó, alacsony hőmérsékletet szeretnénk tartani egy épületben. És itt is lényeges, hogy egyúttal a hűtés is megoldott. 

Milyen szempontok szerint válasszunk klímát fűtésre? 

 • SCOP érték legyen legalább 4, tehát a klímaberendezés minimum A+ besorolású. Érdemes tudni, hogy a H-tarifát legalább 4,1-es SCOP érték esetén igényelhetjük! 
 • Fűtésre optimalizált berendezést válasszunk
 • Megbízható, jó minőségű, tartós eszköz: ennek egyik indikátora a garancia időtartalma, illetve érdemes lehet utánanézni, hogy a termék milyen tartóssági, vízállósági vizsgálaton esett át. Gondoljunk bele! A fűtési órák száma többszöröse a hűtési órák számának, ráadásul a berendezésnek igen cudar körülmények közt is helyt kell állnia. Ráadásul, sokkal komolyabb probléma, ha a fűtés romlik el, mintha a hűtés. Ne vásároljunk tehát gyanúsan olcsó eszközt!
 • Intelligens leolvasztás funkció: míg az eszközök egy része meghatározott időnként fagymentesít, ezek az intelligens eszközök érzékelik, hogy szükség van-e olvasztásra. 
 • Zajszint: ez a fűtés nem teljesen néma, de léteznek nagyon csendes készülékek is. Ha érzékenyek vagyunk a zajokra, érdemes elmenni a bemutatóterembe, és meghallgatni, hogy mennyire zajos a készülék
 • Méretezzünk túl! Hűtésnél nem szükséges, de fűtésnél legyen inkább nagyobb teéjesítményű a klíma. Hűtésnél jóval kisebb hőmérséklet különbséget kell teremteni, mint fűtésnél. A külső környezet és a benti hőmérséklet különbsége ugyanis simán 30 fok is lehet, emiatt a berendezés sokkal többet dolgozik. Ha a teljesítmény nagyobb, kevésbé kell erőlködnie, és a hatásfoka sokkal jobb marad. Bár drágább a nagyobb teljesítményű készülék, hosszú távon mindenképp megéri ilyet választani
 • Ha több helyiséget szeretnénk fűteni, a tervezésnél át kell gondolni, mi a jobb: több mono split klíma (1 db kültéri egység – 1db beltéri egység) vagy multi split klíma (1db kültéri egység – több beltéri egység). Ezek bármilyen kombinációját érdemes átgondolni. Amit vegyünk figyelembe:
  • A beszerelés árát rettenetesen megnöveli, ha a kültéri egység messze van a beltéri egységtől! Sokkal több rézcsövet kell elvezetni, sőt esztétikai okok miatt előfordulhat, hogy vésni is kell! 
  • Ha multi klímánk van, és elromlik a kültéri egység, akkor több helyiségben sem lesz fűtés

A több kültéri egység elhelyezése viszont problémás lehet, mind a szomszédok, mind esztétikai okok miatt

Melyik jobb? A hűtő fűtő klíma vásárlása szerelőtől vagy forgalmazótól?
Melyik jobb? A hűtő fűtő klíma vásárlása szerelőtől vagy forgalmazótól?

A klíma megvásárlása és beszerelése

Ezzel kapcsolatban az első kérdés az szokott lenni, hogy kitől vegyük a klímát? A szerelőtől vagy közvetlenül a forgalmazótól?

Ha szerelőtől vásároljuk a klímát, akkor nem kell foglalkozni a papírmunkával, ugyanis egy 2015-ös kormányrendelet szerint felhasználó csak végfelhasználói nyilatkozattal vásárolhat ilyen berendezést. Tehát a minősített szerelőnek előre nyilatkoznia kell, hogy ő szereli be a készüléket.Ez persze nem egy túl bonyolult folyamat.

A másik kérdés, hogy nem biztos, hogy a szerelőktől megkapjuk ugyanazt az árat, amit a forgalmazótól megkapnánk, és egy nagyobb rendszer esetében akár lényeges különbség is lehet. Igen ám, de a szerelők sok esetben nem szívesen kötik be a nem rajtuk keresztül vásárolt berendezéset. 

Érdemes ezért több klíma szakemberrel beszélni, ajánlatokat bekérni, amíg megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet! Ha direkt a forgalmazótól vásároljuk a berendezést, akkor is mindenképp be kell vonni a szakembert a tervezésbe és döntésbe, mivel a helyszín adottságaiból fakadóan rengeteg buktató lehet.

Végül egy extra tanács: érdemes átmeneti időszakban, leginkább ősszel foglalkozni a témával. Tavasszal és nyáron ugyanis rendkívül sok munkája van a klímaszerelőknek, és ha ősszel, a fűtési szezon előtt már bekötik a klímát, még mindig van időnk megismerkedni vele. 

Reméljük hasznosnak találta bejegyzésünket!