Konténerház hosszú távú lakhatásra? Bár elsőre furcsának tűnhet, a válasz mégis sokszor igen. A világon egyre inkább elterjed a konténerek lakás célú felhasználása.Láttuk már őket irodaként, szaniterként, és ideiglenes lakókonténerként, de Magyarországon azért még ritka, hogy ház épüljön belőle. Pedig amellett, hogy kényelmes és látványos otthon varázsolható belőle, gyors, olcsó és környezetbarát megoldás. De mire számítsunk a konténerház építésénél? M a helyzet az engedélyekkel, jogi szabályozással? Körbejártuk a témát.

Hogyan készülnek a konténerházak? 

A konténerház alapja a szállítmányozásból jól ismert konténer, de ahhoz, hogy lakható legyen, még sok minden szükséges. Ajtók, ablakok, szigetelés, burkolat, közmű bevezetés és még sorolhatnánk. Emiatt, ha konténerházban gondolkodunk, fel kell mérni saját képességeinket, hogy mindebből mennyit tudunk megcsinálni. Megkönnyíti a dolgunkat, ha használt irodakonténert választunk alapként, ezek már általában rendelkeznek ÉME azaz Építőipari Műszaki Engedéllyel, tehát megfelelnek a statikai, belmagassági, nyílászáró, közműbevezetés stb. szempontoknak. 

Magyarországon sok cég foglalkozik kész megoldások telepítésével, ahol gyakorlatilag már fürdőszobával, gépesítéssel, konyhabútorral lehet konténerházat rendelni természetesen a saját ízlésünknek megfelelően. Ilyenkor csak a betonlábazat megépítésével kell foglalkoznunk, és a vállalkozó minden mást elvégez. 
Érdemes még tudni, hogy a konténerek meghatározott méretekben elérhetőek, amelyet lábban szoktak megadni. A belmagasság általában 3-3,7m közt, míg a hosszúság 7-13 méter közt jellemző. Az épület azonban bővíthető, felfelé és oldalirányba is, sőt, akár több száz konténert lehet egy nagyobb épület tömbbe összeépíteni!

A konténerház építése a többi építkezési módhoz képest extra gyors

A konténerház építése a többi építkezési módhoz képest extra gyors

Miért érdemes konténerházat építeni? 

Manapság, amikor az újrahasznosítás korszakát éljük, fontos és nemes szempont, hogy a konténerház választásával megkíméljük a környezetet a több tonna acél újrabeolvasztásától. Egy 6 méteres konténerháznál 8000 kW energiamegtakarítást jelent. De valljuk be, ez még nem fog senkit meggyőzni, hogy konténerházban lakjon! Miért érdemes még ezt a megoldást választani? 

 • Extra gyors kivitelezés: a konténerház telepítése 2-3 hét alatt megtörténhet, ezzel szemben az egyéb építkezési módoknál minimum 4-6 hónap a felépítés várható ideje
 • Kedvező bekerülési költség: Még kulcsrakész kivitelnél is kb. -30%-ot spórolhatunk a hagyományos építkezési módokkal szemben, ha pedig részben mi csináljuk, még többet is
 • Masszív, megbízható szerkezet: A konténer szerkezeténél fogva rendkívül nagy terhelhetőséggel bír. Azon kívül, hogy jól tűri az időjárás viszontagságait, és egymásra is probléma nélkül terhelhető, még a hurrikánnak, sőt földrengésnek is ellenáll. Emiatt a világ ilyen természeti jelenségekkel érintett részein, rendkívül kedvelt építkezési mód
 • Szállíthatóság: amennyiben költözünk, van lehetőség az épület áttelepítésére. Arra azonban oda kell figyelni, hogy olyan helyszínre telepítsük, ami megközelíthető kamionnal, és daruskocsival!

A konténerházat olyan helyre tervezzük ami megközelíthető daruskocsival, kamionnal

A konténerházat olyan helyre tervezzük ami megközelíthető daruskocsival, kamionnal

A konténerház hátrányai

Itt szeretnénk kiemelni, hogy bár a konténerház telepítése igen kedvező, azonban mozgathatóságából adódóan nem minősül ingatlannak. Földhivatali bejegyzés így nem kérhető, szóval számítsunk rá, hogy ingatlanfedezetű hitelt, vagy CSOK-ot nem kérhetünk rá. Természetesen szabad felhasználású hitelből finanszírozható! 

Lássuk, mik az egyéb hátrányok: 

 • Szigetelés: típusfüggő, de például a szállítmányozási konténerekben semmilyen szigetelés nincs. Ha mi magunk akarjuk szigetelni, komoly szakértelemre lesz szükségünk, de kérhetünk árajánlatot erre szakosodott szakemberektől is. Tipp: A szigetelés minimum 25 cm vastagságú lesz, tehát tervezéskor figyeljünk rá, hogy a lakótérből ez sok helyet elvesz! 
 • Penészedés, belső csapadék: nagyon fontos a tervezésnél a  szellőztetés átgondolása, mert a párásodásból fakadó problémák különösen gyakoriak
 • Klímaberendezés mindenképp szükséges. A konténerház acél szerkezetéből fakadóan különösen gyorsan felmelegszik, emiatt azzal számolni kell, hogy mindenképp szükséges megfelelő klímaberendezést telepíteni

Mi a helyzet az engedélyekkel?

Mivel az épület lakhatási célra lesz használva, lakókonténerre, konténerházra szükséges építési engedélyt kérni. Az ezzel kapcsolatos szabályozásokról az ingatlanosunknál, önkormányzatnál érdemes érdeklődni, mert az építésügyi megítélés egyébként változó lehet. Amennyiben kulcsrakész vállalkozótól rendeljük meg a konténerházat, az engedélyeztetési és telepítési folyamatokat általában ők intézik. 

Hogyan tegyük a lakhatóvá a konténerházat?

 • A konténer minősége: nagyon fontos, hogy a konténer, amit, alapnak használunk jó minőségű legyen. Hiszen ha például nem rozsdamentes acél a szerkezet, akkor elindulhat egy korrodálási folyamat, aminek a terjedését már sokkal nehezebb megakadályozni. 
 • Közművek telepítése: A szolgáltató előírásai szerint vezetik be helyrajzi szám alapján
 • Víz és csatorna telepítése: csak jogosult szakember végezheti. Különösen figyeljünk a külső lefolyók, vízvezetékek téliesítésére, és ha nem használjuk az épületet, a fagy beállta előtt víztelenítsünk! 
 • Az elektromos csatlakozások kivitelezése, biztonsági ellenőrzései a tulajdonosra vagy bérlőre hárulnak szakember segítségével
 • Hőszigetelés: készüljünk fel, hogy ha a konténerházat egész évben használni szeretnénk, kb. 25 cm-es szigetelés fog kelleni, ami elég nagy kiadást jelent.
 • Burkolatok: a családi házaknál felhasznált burkolatok itt is alkalmasak, de ha a házat esetleg mozgatni szeretnénk, nem feltétlenül a kő a legjobb választás, illetve rugalmas fugák, ragasztók használata javasolt.
 • Nyílászárók: Itt is a szigetelés a fő szempont. Ablakból érdemes 3 rétegű üveggel és sok kamrás PVC kerettel készült terméket választani.

A konténerház építésével kulcsrakészen is 30%-ot spórolhatunk meg

A konténerház építésével kulcsrakészen is 30%-ot spórolhatunk meg

Mennyibe kerül a konténerház építése? 

A konténerház árak konténertípustól függően változnak. Míg szállítmányozási konténert már 4-500 ezer forintért is kaphatunk, a 6 méteres irodakonténerek 800 ezer forinttól kezdődnek, de az árak állapottól, felszereltségtől és mérettől függően akár több millió forintig is terjednek. Eladó irodakonténert egyébként elég sokat találhatunk a legnépszerűbb hirdetési oldalakont. Ha pedig kulcsrakész vállalkozótól vásárolunk, akkor a hagyományos építkezési módhoz képest körülbelül 30%-ot spórolhatunk meg. 

Összességében tehát egy innovatív, gyors és egészen kedvező árú alternatíva a konténerház építése. Ha családi ház építéseként nem is feltétlenül első számú választás, nyaralónak, hétvégi háznak kiváló lehetőség.

Szintén valós alternatíva lehet kisebb nyaraló, hétvégi háznak a szendvicspanel garázs, ami árazását tekintve töredéke egy konténerháznak és az engedélyeztetése is egyszerűbb, ha nem haladja meg a 100 légköbmétert.

Reméljük, tetszett a bejegyzés. Olvasson tovább építészet témában!