Ebben a cikkünkben szeretnénk segítséget nyújtani, hogy könnyebben átláthatóvá tegyük a lehetőségeket és a teendőket. Az alábbiakban szó lesz a kondenzációs kazán rendeletről, a kazáncsere program 2018-as alakulásáról, a beépíthető kazán típusokról, a szükséges engedélyekről és természetesen a kazáncsere költségeiről.

Kérdezze a szakértőt!

Web: https://gepesztervek.hu/ Email: info@gepesztervek.hu Tel: +36 20 474 5280

A gázkazánok otthonaink fundamentális elemei, amik nagy mértékben szolgálják kényelmünket. Kellemes hőmérsékletet és melegvizet biztosítanak számunkra, amik nélkül manapság nehéz lenne elképzelni az életünket – legyen szó akár csak a reggeli kávéról, a délutáni főzésről, vagy az esti fürdésről.

Azonban bármennyire is megbízható és minőségi készülékünk van, sajnos ezeknek is véges az élettartamuk. Általában a 15-20 éves gázkazánokat már érdemes lecserélni, de ez fokozottan igaz akkor, ha a berendezés már nem üzembiztos, vagyis a kéményseprő, egy szervizes szakember vagy a gázszerelő felhívta rá a figyelmünket, hogy a készülék életveszélyessé válhat.

Ilyenkor pedig szükségessé vagy egyenesen sürgetővé válik a gázkazán csere, ami sokaknak hosszú keresgélést, utánajárást és sok fejfájást okoz. 

1. Régi gázkazán cseréje – engedélyhez kötött és egyszerűsített gázkészülék cseréje

1. /a Kazáncsere engedély nélkül

Vegyük először az egyszerűbb esetet, lássuk, hogy néz ki az egyszerűsített gázkészülék cseréje. Az egyszerűsített eljárás kitétele, hogy az új gázkészülék teljesítménye nem lehet nagyobb, mint a cserélendő készüléké, valamint hogy a gázvezetékekben és a rendszer más részeiben semmiféle változást nem eszközölünk. Ebben az esetben a tervezést és a tervengedélyezést megússzuk, de a szerelést kizárólag a gázszolgáltató által elfogadott, mestervizsgával rendelkező kivitelező végezheti. A gázkészülék cseréjének bejelentése is az ő feladata, csakúgy, mint a szolgáltató nevében ellenőrizni, hogy a kivitelezés megfelel a műszaki és biztonsági előírásoknak. A kazánhoz tartozó kémény ellenőrzését a kéményseprőipari szolgáltató végzi el. Az egyszerűsített gázkészülék cseréje így lényegében csak két szolgáltató bevonását igényli.

1. /b Engedélyhez kötött kazáncsere és a gázkészülék cseréjének bejelentése

Mint azt az előbb láthattuk a kazáncsere engedély nélkül is megoldható, de jelentős korlátozásokkal jár együtt. Ha a meglévő kazánt nagyobb teljesítményűre szeretné cserélni, vagy a fogyasztói vezetékeken (is) változtatni, esetleg bővíteni szeretnénk, akkor a gázkazán csere engedélyeztetéshez kötött. Ebben az esetben az alábbi feladatokon kell végigmenni:

 • egy épületgépész tervezővel tervet kell készíttetni a kazácseréről és az egyéb változtatásokról, mint a gázvezetékek áthelyezése, bővítése, radiátorok felhelyezése
 • ezután következhet a gázkészülék cseréjének bejelentése, illetve a terv engedélyeztetése a gázszolgáltatóval
 • a szolgáltató kérhet egy nyilatkozatot is a kéményseprőipari szolgáltatótól
 • ha az engedélyt megkaptuk, akkor kezdődhet meg a gázkazán csere. A munkálatokat csak olyan kivitelező végezheti, aki gázszerelő igazolvánnyal rendelkezik
 • a cserét a gázszolgáltató ellenőrzi műszaki és biztonsági szempontból
 • az ellenőrzés után megtörténhet az üzembehelyezés

2. Turbós gázkazán és fali kéményes gázkazán

Ha felmerül a régi gázkazán cseréje sokaknak még mindig az az első gondolata, hogy egy másik turbós gázkazán vagy turbós kombi gázkazán, esetleg egy fali kéményes gázkazán vásárlásával és beszerelésével meg is oldható a probléma. Azonban a nyílt égésterű, hagyományos kéményes gázkazán ideje már leáldozott. Manapság sokkal korszerűbb, biztonságosabb, és környezetbarátabb készülékek vették át a helyüket.

A következőkben bemutatjuk, hogy miért is kerültek előtérbe a zárt égésterű készülékek, illetve hogy mi a teendő, ha egy régi, turbós gázkazán már cserére szorul.

3. A gázkazán csere lehetőségei

Alapvetően két fő gázkazán típust különböztettünk meg, a nyílt égésterűt és a zárt égésterűt. A nyílt égésterű kazán a lakásból szívja el az égéshez szükséges levegőt, vagyis oxigént, míg a zárt égésterű a lakáson kívülről.

A nyílt égésterű kazánok mára korszerűtlenné és adott esetben veszélyessé is váltak. Amikor beszerelték őket, akkor bizonyára odafigyeltek, hogy biztosítva legyen a helyiség megfelelő szellőzése, azonban a nyílászáró cserékkel, a szellőzők befalazásával sokszor életveszélyessé válnak ezek a készülékek. Ha ugyanis nincs meg a megfelelő szellőzés, akkor nem csak a készülék nem fog működni, de számunkra is elfogy az oxigén…

A másik problémát az okozza, hogy a gázkazán kémény sokszor már nem felel meg a szabályozásoknak, amik értelemszerűen az emberek védelmében születnek. Előfordul, hogy a kémény huzata nem megfelelő mert az errodálódó kéményfalból egy tégladarab leszűkíti a kémény nyílást, vagy a korom egyre vastagabb lerakódása okozza a szűkületet. Ilyenkor pedig fennáll a szénmonoxid visszaáramlás veszélye, ami akár halálos kimenetelű is lehet.

A fenti okok miatt szorultak ki a piacról a nyílt égésterű kazánok ezzel helyet adva a sokkal korszerűbb és biztonságosabb zárt égésterű készülékeknek. Erre rásegítettek a gázkazán kémény előírások illetve egy pár éve született jogszabály is. Ezeket alább részletezzük, illetve szó lesz arról is, hogy indul-e kazáncsere program 2018-ban.

4. A kondenzációs kazán rendelet

A beszerelhető kazánok köréről szóló EU-s jogszabály 2015-ben született meg (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=CELEX:32013R0813 ), aminek megfelelően 2016. július elsejével a magyar jogszabályt is szigorították.

A kondenzációs kazán rendelet életbe lépésétől csak olyan gázkazán beépítése engedélyezhető, aminek a szezonális hatásfoka minimum 86 százalék. Vagyis a jogszabály egyenesen nem köti ki a beépíthető kazánok típusát, mégis leszabályozza, mivel ennek a kitételnek igen kevés kazán tud megfelelni. Ezzel a beépíthető gázkazánok köre lényegében a kondenzációs kazánra szűkült. Ezek nagy előnye a korábbi típusokkal szemben, hogy hatékonyak, korszerűek és nem utolsó sorban biztonságosak. A régi gázkazán cseréje ezzel bár a felhasználók számára bonyolultabbá vált, de hosszú távon sokkal biztonságosabb és egészségesebb fűtést eredményez.

5. Kondenzációs kazán

Mint azt fentebb olvashattuk a kondenzációs kazán rendelet értelmében gyarkorlatilag ez az egyetlen gázkazán típus, aminek beépítésére ma engedélyt kaphatunk. A kondenzációs kazán egy zárt égésterű kazán típus, aminek az egyik fő különbsége a kémény szerkezetében rejlik. A korábbi turbós gázkazánok kéménye egy nagy cső volt, amin keresztül tudott távozni az égéstermék, füst, pára. A kondenzációs kémény ezzel szemben két csőből áll, az egyiken beáramlik a friss, oxigénnel teli levegő, a másikon pedig távozik az égéstermék, vízgőz. Itt jön képbe a kondenzációs technológia, aminek köszönhetően a készülék a távozó levegőben megmaradt hőenergiát visszaforgatja a rendszerbe, így energiát spórol. Ezen kívül a működésével sokkal kevesebb káros, környezetszennyező füst kerül a levegőbe, mint a régebbi készülékek esetében.

A kondenzációs kazánok üzemeltetése lényegesen olcsóbb, mint elavult elődeiké, így gyorsan megtérül a befektetés. Különösen akkor, ha alacsonyabb hőmérsékletű hőleadó rendszert üzemeltetünk vele, mint a padlófűtés vagy a falfűtés. Ha radiátoros kivitelben szeretnénk használni a kazánt, akkor célszerű a szigetelést is ellenőrizni és szükség esetén korszerűsíteni, mert ezzel sokat javíthatunk a készülék hatékonyságán, illetve a rendszer energia- és költségtakarékosságán.

Áthidaló megoldásként létezik olyan zárt égésterű kondenzációs kazán, ami a régi, turbós gázkazán kéményébe is beköthető. Ezzel jelentősen csökkenthetőek a kazáncsere költségei, de meg kell jegyezni, hogy ezzel csak elodázzuk az egyébként idővel elkerülhetetlen kéménycserét. 

6. A kazáncsere költségei

Fentebb már írtunk arról, hogy milyen szakemberek bevonásával megvalósítható a régi gázkazán cseréje, azt viszont eddig nem részleteztük, hogy ez milyen költséggel is jár. Ennek pedig az az oka, hogy nehéz bármilyen becslést is mondani, hiszen kazáncsere költségei rengeteg tényezőtől függnek. De annyit kijelenthetünk, hogy a kazáncsere engedély nélkül pár százezer forint körül kezdődik, itt csak az alábbi költségekkel kell számolni:

 • magának a kazánnak az ára
 • az egyszerűsített gázkészülék cseréjére felhatalmazott gázszerelő munkadíja

Ezzel szemben az engedélyeztetéshez kötött gázkazán csere már inkább a milliós kategóriába esik, és sok átalakítás esetén a kazáncsere költségei akár több millió forintra is rúghatnak. Ezek az alábbiakból állnak össze:

 • magának a kazánnak az ára
 • egyéb szerelvények, tartozékok anyagára, mint a gázvezetékek, kémény, radiátorok, stb
 • épületgépészeti tervezés díja mint a gázvezetékek áthelyezése, bővítése, radiátorok felhelyezése
 • gázkészülék cseréjének bejelentése és a terv engedélyeztetése a gázszolgáltató által
 • kéményseprő nyilatkozat
 • a kazáncsere munkálatok kivitelezési díja
 • a gázszolgáltató ellenőrzésének díja
 • az üzembehelyezés díja

Ha szeretné tudni, hogy a gázterv készítés mennyibe kerül, akkor erről bővebben olvashat a gázterv aloldalon.

7. Kazáncsere program 2018

Az Otthon Melege Program néven ismert pályázat több éven keresztül nyújtott évi több milliárd forint támogatást kazáncsere illetve fűtéskorszerűsítéshez kötődő egyéb kiadások céljára. A háztartásonként igényelhető támogatás mértéke legfeljebb a bruttó költségek 40%-a, amit 700.000 Ft-ban maximalizáltak.

Cikkünk publikálásakor az NFSI (Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Kft.) tájékoztatása szerint még nem született döntés a kazáncsere program 2018-as elindításáról. A programmal kapcsolatos friss információk az NFSI honlapján érhetőek el. http://www.nfsi.hu/