Egy modern hőszigetelő anyagnak sok feltételnek kell megfelelnie. Joggal várjuk el, hogy teljesítse a következő kritériumokat: legyen természetes, kiváló zajszigetelő, káros anyagoktól mentes és lehetőleg legyen tűzálló is. Az építőipari perlit egyszerre rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mi is az a perlit és milyen felhasználási területei léteznek az építőiparon belül.

A riolit tufából előállított duzzasztott perlitet már évtizedek óta használják az építőiparban. Az előállítási technológia a pattogatott kukoricáéhoz hasonlítható azaz egy hevítéses eljárásról van szó. A kibányászott riolit tufát apróra őrlik és 900 – 1000 °C-ra hevítik. A hevítés során a kőzetből felszabaduló vízgőz a kapillárisokon keresztül távozik és térfogatnövekedést okoz. Az eredeti térfogat 7-16 szorosára is képes duzzadni a perlit. Végeredményként egy fehér vagy szürkésfehér színű rendkívül könnyű, nagy pórustérfogatú és légcellákban gazdag  anyagot kapunk.

hőszigetelő vakolat perlitből

Az építőipari perlit tulajdonságai

Az építőipari perlit egy 100%-ban természetes és környezetbarát anyag. Legfontosabb tulajdonságai, ami miatt előszeretettel és egyre szélesebb körben alkalmazzák a következők:

  • Rendkívül jó hőszigetelő
  • Ugyanakkor remek páraáteresztő képességgel rendelkezik
  • Kis fajsúlyú, ezáltal könnyű anyag
  • Nem éghető és 900°C-ig hőálló (egyéb adalékanyagok nélkül)
  • Kiváló zajszigetelő
  • Rágcsáló és rovar nem károsítja (nem rágja meg)
  • Ellenáll a gombásodásnak
  • Semmilyen káros anyagot nem tartalmaz. 100%-ban természetes

Perlites szigetelés száraz technológiával

Több formában is használja az építőipar a perlitet száraz technológia alkalmazásával:.

Ömlesztett, kötőanyag nélküli felhasználás: Lapostető vagy padlószerkezetek szigetelésénél max. 80 kg/m3 halmazsűrűségű perlitet használnak ömleszett formában, kötőanyag nélkül, amivel hézagmentes szigetelési tér hozható létre. Magastetők építésekor a feltöltéses jellegű alkalmazás során a szarufák közötti terület kerül feltöltésre.

Többrétegű falak magszigetelése: A teherhordó és a szigetelésvédő falak közötti kb. 5 – 12 cm-es rés kerül feltöltésre építőipari perlittel, ami így a többrétegű falazat magszigetelését alkotja. A feltöltés mindig az építkezéssel párhuzamosan haladva történik. A végeredmény igazán hosszú élettartamú, kiváló hangszigetelő és hőhídmentes szigetelés lesz.

Száraz-hideg technológia: A száraz-hideg technológiát lapostetőknél és padlóknál szokás alkalmazni, olyan esetekben ahol a vibrátoros tömörítés megoldható. A technológia lényege, hogy egy speciális bitumen réteggel (bitumenfilm) vonják be a perlitszemcséket. Majd a bedolgozás követően egy parafénolajjal zselésítik az említett bitumen filmréteget, így képezve hőhídmentes, nedvességnek és hőmérséklet ingadozásnak is ellenálló szigetelést. 

hőszigetelő vakolatrendszer perlitből

Perlites szigetelés nedves technológiával

A nedves technológiájú alkalmazáskor minden esetben valamilyen kötő- vagy bedolgozást segítő adalékokkal kombinálva alkalmazzák a perlitet. A legelterjedtebb felhasználási területek a következők:

Hőszigetelő vakolatok és habarcsok: Széleskörűen alkalmazzák az építőipari perlitet hőszigetelő vakolatok és habarcsok előállítására. Számos gyártó rendelkezik ilyen termékkel, sőt egyes gyártók már teljes vakolatrendszereket fejlesztettek perlitalapú termékekből. Ezek a vakolatrendszerek a kiváló hőszigetelő képesség mellett természetes páraelvezető tulajdonsággal is bírnak, így biztosított a falak természetes szellőzése.

Hőszigetelő panelek és táblák: A perlit tűzálló és 900°C-ig hőálló képességét kiaknázva tűzgátló elemeket is gyártanak, melyeket az épület megfelelő pontjain elhelyezve (külső és belső) képesek lassítani vagy megállítani a tűz terjedését. Mindezt úgy, hogy semmilyen káros anyag nem szabadul fel a hőszigetelő panelekből.

Hőszigetelő beton vagy másnéven perlitbeton: Padlófűtés tervezésekor ipari létesítményeknél, de egyre gyakrabban közületi vagy magán kivitelezésekkor is  alkalmazzák a perlitbetont. A gyors kivitelezés és hosszú élettartam végett. 

perlit egyéb felhasználási területei

Perlit egyéb felhasználási területei

Rendkívül sokoldalú anyagról lévén szó, a duzzasztott perlitet nem csak az építőiparban alkalmazzák. A perlit további felhasználási területei:

Ha szeretne többet megtudni a perlit és a zeolit közötti különbségről, akkor érdemes az itt linkelt összehasonlítást elolvasni.

Magyarországon Olaszliszkán található hazánk egyik vezető perlitduzzasztó üzeme, amely 2002 óta gyárt csúcsminőségű, építőipari felhasználásra szánt duzzasztott perlitet. A Geoteam Lambda Kft által gyártott Geolit építőipari perlit a gyártási folyamat során nem érintkezik káros anyagokkal, PH-semleges, nem oldódik lúgokban és savakban így teljes mértékben biztonságos. Környezetbarát és természetes hőszigetelés készítésére a Geolit a tökéletes választás!