Ha házat építesz, akkor már a tervezési fázisban, ha újat vásárolsz, akkor a kiválasztási folyamat során érdemes odafigyelni energiatakarékossági megfontolásokra, melyek nemcsak környezetbaráttá, de gazdaságosabbá is tehetik az ingatlan fenntartását.

Tippek a hőenergia jobb kihasználásához

A fűtési szezonban több tényezőn is múlhat, hogy mekkora lesz a fűtésszámla, és ebből csak az egyik, hogy mennyire hideg a tél. Első lépésként olyan egyszerű megoldásokkal is tehetsz a jobb szigetelés érdekében, hogy sötétítőfüggönyt vagy redőnyt szereltetsz fel, amiket nappal el- és felhúzhatsz, este pedig be- és leengedhetsz, mert ezek nemcsak a nyári napfényt, de a téli hideget is segítenek kint tartani.

Ügyelj arra, hogy csak ott tartsd fenn a 20-21°C-ot, ahol épp szükséges, éjszaka az alváshoz 16-18°C is elég. Mindössze egy Celsius-fokkal alacsonyabb hőmérséklet beállításával 6 százalék energiát spórolhatsz.

Emiatt hasznos, ha több helyiségben is van termosztát, ami a hőmérsékletet szabályozza, valamint ha a radiátorszelepeket megfelelően beállítod. Segíthet az is, ha a nem használt helyiségekben a fűtéscsöveket leszigeteled, és ha a fűtőtestek mögé hővisszaverő fóliát helyezel el.

Természetesen ezek mellett a korszerű és karbantartott fűtésrendszerek, valamint a jó szigetelés is elengedhetetlen. Ezek finanszírozásához az állami támogatások és akár egy szabad felhasználású kölcsön is segítséget nyújthat.

Módszerek, hogy csökkenjen a vízfogyasztás

Ha kádban fürdesz, akkor minden alkalommal 160 liter vizet használsz el. Érdemes tehát elgondolkodni, hogy kád helyett zuhanytálcát építtetsz be a fürdőszobába, mert zuhanyzáskor alkalmanként 60 liter víz is elég lehet. A zuhanyra és a kézmosó csapra is célszerű lehet pluszban víztakarékos rózsát szerelni, ami tovább csökkenti a vízfelhasználást. Bár új ház esetén még nem jelent problémát, de később fontos lehet odafigyelni a csöpögő csapokra is: percenként 10-20 vízcsepp nem tűnik soknak, de egy hét alatt egy kádnyi víz is elfolyhat ilyen módon.

A WC-öblítésnél a folyamatos vízfolyatás helyett célszerű víztakarékos öblítőtartályt felszerelni, ami gondoskodik a gazdaságosabb vízfelhasználásról. Ha vízmelegítésről van szó, akkor a villanybojler lehet a környezetbarát megoldás, mivel ez az egyik leghatékonyabb energiafelhasználású megoldás. Előnye, hogy nem kell hosszasan folyatni a csapot, ha melegvízre van szükség, hátránya viszont, hogy átmenetileg kifogyhat belőle a melegvíz.

Így spórolj a villannyal

Az energiatakarékos izzók kiválasztása előtt van egy még fontosabb lépés új ház építése vagy kiválasztása esetén, ez pedig az alkalmazkodás a természetes fényhez, hiszen miért kapcsolnál villanyt, amíg nem muszáj? Ha a konyha és a nappali ablakai dél felé néznek, akkor munka közben több fény fog bejutni a házadba. A hálószobát ezzel ellentétben keleti tájolás szerint érdemes kialakítanod.

Ha a ház és a helyiségek fekvése optimális, akkor ideje beszerezni a megfelelő izzókat. A hagyományos izzók ugyan olcsónak tűnnek, de valójában sokat fogyasztanak, és egyre nehezebb beszerezni őket. Egy 40 wattos hagyományos izzó fényerejét például egy halogén izzó 30 százalékkal kevesebb energiából képes pótolni, mivel abból egy 28 wattos is elég a hasonló világosság eléréséhez.

A hajlított vagy spirális alakjáról felismerhető kompakt fénycső, vagyis CFL még takarékosabb, mert ennél 9 wattos teljesítmény is elég a példában említett fényerő eléréséhez. Ezt azonban csak olyan helyiségben szabad elhelyezni, ahol a lámpa napi 3-4 órán keresztül bekapcsolt állapotban van, ugyanis a kompakt fénycső nem jól viseli a gyakori ki-be kapcsolgatást.

Az energiatakarékos világítás abszolút királya a LED izzó, amiből egy 6 wattos változat is képes azt a fényerőt produkálni, mint az előbb bemutatott társai. A hagyományos izzó 1000 órás élettartamához képest a LED izzó akár 20-50.000 órán keresztül is képes működni.

Az energiatakarékos izzók drágábbak, mint a hagyományosak, ugyanakkor alacsony fogyasztásuk és hosszabb élettartamuk miatt hosszabb távon megtérülő befektetések lehetnek.