Egyszerűsített eljárás a jogszabály szerint

11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 6.§ -a szabályozza az egyszerűsített, azaz tervhez nem kötött készülékcserét, az alábbiak szerint:

  1. § (1) Meglévő gázfogyasztó készülék cseréje egyszerűsített eljárással az alábbi feltételek egyidejű fennállása esetén végezhető:
  • a) az új készülék legfeljebb 36 kW hőterhelésű,
  • b) az új készülék hőterhelése nem nagyobb a meglévő készülék hőterhelésénél,
  • c) a készülékcsere nem jár a fogyasztói gázvezeték cseréjével, átalakításával,
  • d) az új készülék besorolása:
  • da) megegyezik a meglévő készülék besorolásával, a készülék elhelyezése a létesítéskor érvényes műszaki biztonsági feltételeknek változatlanul megfelel, továbbá kéménybe kötött készülék esetében az új gázfogyasztó készülék csak olyan egyedi, önálló égéstermék elvezető berendezésbe csatlakozik, ami megfelel az új gázfogyasztó készülék gyártója által előírt követelményeknek; a kéményseprő-ipari közszolgáltató megfelelő minősítésű nyilatkozata rendelkezésre áll arról az égéstermék-elvezető rendszerről, amelyhez az új készülék csatlakozik, vagy
  • db) ha az új készüléket kizárólag a készülék részeként tanúsított égéstermék-elvezető és égési levegő hozzávezető rendszer elemeivel, a készülék gyártójának utasítása alapján szerelik, és a helyiséglevegőtől független üzemmódban helyezik üzembe.

(2) Az egyszerűsített gázkészülék cserét kizárólag az illetékes földgázelosztó, pébégáz fogyasztó készülékek esetében a pébégáz forgalmazó  minőségirányítási rendszerében előírtak alapján feljogosított gázszerelő végezheti.

Nem tervköteles (egyszerűsített) kazáncsere

Vannak esetek, amikor a kazáncsere egyszerűsített eljárás keretében végezhető. Ez jogszabályilag rögzítve van, hogy mikor élhetünk ezzel a lehetőséggel, de általánosságban elmondható, ha a gázvezeték nem kerül átépítésre és az új kazán paraméterei megegyeznek a régivel (típus, méret, besorolás stb.). Ilyenkor mindössze be kell jelenteni a szolgáltatónál az erre szolgáló formanyomtatvány segítségével. Tervezés nem szükséges ezen munkákhoz, így mérnöki szolgáltatás igénybevételére sincs szükség az Ön részéről. Ezért szoktuk javasolni, hogy rögtön kivitelezőt célszerű keresni – esetleg egy konzultáció a mérnök kollégával, hogy megbizonyosodjunk, hogy valóban elegendő-e az egyszerűsített eljárás.

Az egyszerüsített gázkészülék cserét csak a gázszolgáltató által hivatalosan feljogosított szerelő végezheti. A jogosultsággal rendelkező gázszerelők listája elérhető a gázszolgáltató honlapján.

Fontos tudni, hogy az engedéllyel rendelkező szakemberek nem csak a munka elvégézését vállalják, hanem ők végzik a gázszolgáltató nevében a kivitelezés műszaki-biztonsági ellenőrzését is.