Az irodaépületeknek rengeteg feltételnek kell megfelelniük. Egy irodának tökéletesen kell funkcionálnia, hiszen több tíz, vagy akár több száz ember használja minden egyes nap. A kivitelezésekor tehát sokkal többről van szó, mint az alapvető elektromos- és gázszerelési munkálatokról, hiszen mindemellett kényelmi- és ergonómiai feltételeket is teljesítenie kell. Nem utolsósorban pedig kreatív, produktív munkára kell ösztönöznie a benne dolgozó embereket.

Ehhez óriási szaktudásra és tapasztalatra van szükség, amelyet a Térváz Kft. irodaépület, csarnok tervezési és kivitelezési tapasztalata fog segítséget szolgáltatni ebben a cikkben, hiszen már rengetegszer bebizonyították a hozzáértésüket. Mi jellemez egy olyan irodaépületet, ami nem csak kényelmes, de inspirál is?

Az inspiráló munkakörnyezet legfőbb ismérvei

Az ideális munkakörnyezetnek —ahogy azt már a bevezetésben is megmutattuk— rengeteg feltételnek kell megfelelnie, hiszen ahogy az üzleti világban majdnem minden, úgy ez is egy hosszútávú befektetés. Ez a fő oka annak, hogy a hibák rendkívül sokba kerülhetnek hosszútávon.

Az ideális irodaépületnek egyrészről úgy kell funkcionálnia, mint az otthonunknak – tehát nagyon kényelmesnek kell lennie, ahol a munkavállaló otthonosan érezheti magát.

Másrészről fontos az is, hogy elősegítse és megkönnyítse a munkát, főleg az ergonómia alapelveinek betartásával.

Harmadrészt nagyon fontos az is, hogy a közösségi életet, a vállalati kultúrát és az kellemes irodai atmoszférát is kialakítsa. Ez az a pont, ahol a legtöbb irodaépület elvérzik, hiszen korábban nem ez volt a jellemző.

A korábbi irodaépületek hátrányai

A régi munkakörnyezetek úgy voltak kialakítva, hogy minél kevesebb közösségi élet és emberek közötti interakció legyen, hiszen az mind az értékes munkaórákból vesz el.

Szerencsére a globalizáció és az internet megjelenésével ez a trend elkezdett megfordulni, hiszen ma már nagyon könnyen terjed az információ, így egyből láthatóvá válik, hogy egy adott cégnél milyen munkaviszonyok között kell töltenie az idejének nagy részét a munkavállalónak. Ma már rengeteg olyan díj és elismerés létezik, amely azokat a munkahelyeket díjazza, ahol a legjobb dolgozni.

A vállalatok pedig rájöttek, hogy minél jobb munkakörnyezeti feltételeket biztosítanak a munkavállalóiknak, annál könnyebben vonzzák magukhoz a tehetségeket. Az alkalmazottak egyre jobban megbecsülik az idejüket, és a fizetés ma már kevésbé erős mozgatórugó, míg az adott munkakörülmények egyre fontosabbá válnak.

A régi irodaépületekben legtöbbször zárt, sötét, szűk terekben dolgoztak a munkavállalók, hogy minél kevésbé vonja el a figyelmüket bármely külső inger. Sok irodában box-okat is alkalmaztak, hogy a munkavállaló csak és kizárólag a munkájára tudjon koncentrálni.

Ez mindaddig működött, amíg minden vállalat ezeket a megoldásokat alkalmazta. De amint felfedezték, hogy a munkahelyi körülmények javításával jelentősen csökkenthető az elégedetlenség és a fluktuáció, onnantól kezdve a cégek elkezdtek versengeni a tehetségekért – minél jobb munkafeltételek biztosításával.

De hogyan alakítható ki egy olyan munkakörnyezet, ami inkább odacsalogatja a munkavállalókat ahelyett, hogy elüldözné őket? 

Színek

A színek használata nagyon fontos.

Míg régen minden irodaépület hasonlóan szürke volt –szó szerint és átvitt értelemben is–, addig ma már a vállalatok rájöttek, hogy a színek különböző üzeneteket hordoznak.

De nem csak az egyes színek pszichológiai hatása bizonyított és javasolt, hanem önmagában a színhasználat is rendkívül pozitív üzenetet hordoz. Amikor egy munkavállaló először meglátja, hogy az iroda nem a szokásos szürke, hanem élénk, rendhagyó színekkel rendelkezik, akkor ezt a játékossággal, élénkséggel, kreativitással és rugalmassággal köti össze. Ezek pedig olyan tulajdonságok, amelyeket egy vállalat szívesen sugall a jelenlegi vagy leendő alkalmazottainak.

A színek azonban önmagukban nem sokat érnek, ha azokat szűk, zárt, sötét terekben használják.

A modern irodák terei

Ahhoz, hogy a munkavállalók ne érezzék magukat bezárva, tág és légies tereket kell kialakítani. Az irodai dolgozók közül rengetegen panaszkodnak sajnos arra, hogy az irodai közeg helyett a természetbe vágynak. Ez különösen igaz akkor, ha a belső terek még rá is segítenek a bezártságérzetre.

A probléma azonban könnyen megoldható a tág, világos, légies terek kialakításával. A világosságot illetően a legjobb megoldás a természetes fény, de amennyiben erre nincs lehetőség, tökéletesen megfelel a jól kialakított, profi világítás is.

Forrás: Térváz Kft.

A hatékony munkaállomás

Hiba lenne azt állítani, hogy a teljes szabadság és a közösségi élet elég lenne ahhoz, hogy a munka tökéletesen el legyen végezve. A fókuszált munkához bizony szükség van elszigetelt, privát terekre is. De a legjobb eredmény akkor érhető el, ha nem csak ezek állnak rendelkezésre – a munkavállalók ehelyett választhatnak, hogy éppen mi az, ami a leginkább hatékonnyá tenné őket.

A privát tér legfontosabb jellemzője az, hogy minimalizálja a külső ingereket, mindeközben pedig mindent megad ergonómiailag a munkavállaló számára, hogy kényelmesen és zökkenőmentesen elvégezhesse a feladatait. Érdemes azonban ezeket a tereket is pulzálóvá tenni, és zárt boxok helyett például olyan színeket használni, amelyek nyugtatnak, mint a zöld – vagy serkentik a kreativitást, mint a kék.

A külvilág és a belső terek összeolvadása

A színek és a légies terek nagyban megnövelik a szabadság érzetét, de a legnagyobb hatást mégis a növények jelenthetik.

A különböző növényekkel több legyet üthetünk egy csapásra, ugyanis egyrészről természetes színeket csempészhetünk az irodai közegbe – főként zöldet, ami különösen előnyös a kellemes irodai atmoszféra kialakításakor.

Másrészről a növények térelválasztóként is jól szuperálnak!

Harmadrészt pedig, semmilyen más irodai elem nem képes úgy becsempészni a természetet az irodai közegbe, mint a növényzet, amelyek közül néhány fajta levegőtisztító funkciót is képes ellátni, amely egy tág, sok alkalmazottal rendelkező tér esetében különösen fontos lehet!

Az ideális munkakörnyezet kialakítása

Ahogy azt a bevezetésben is említettük, rengeteg feltételnek kell megfelelniük a mai modern irodáknak. Érdemes profi, szakértő, és tapasztalt csapatot megbízni az ilyen és ehhez hasonló komplex feladatok kivitelezésére. A Térváz Kft. tökéletesen alkalmas a fentebb felvázolt munkakörnyezet kialakítására, hiszen ezt már számtalanszor bizonyították az évek során.