A kertépítés és a térkövezés is komoly szakma, egzakt szabályokkal. Milyen lépései vannak egy kert létrehozásának és milyen buktatói lehetnek, ha valaki laikusként vág bele ezekbe a tevékenységekbe? Ennek jártunk utána. 

Manapság a kertészkedés és a gyönyörű kertek reneszánszukat élik. Néha mégis hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla, hogy a kerttervezés, a kertépítés, vagy akár a térkőburkolás egy külön szakma, szigorú és egzakt szabályokkal. Pedig ha valaki elhamarkodottan, a megfelelő tudás és tapasztalat nélkül vág bele egy kert kialakításába, igencsak pórul járhat. A végén pedig, ahogy mondani szokták, többe kerülhet a leves, mint a hús. Vagyis drágább lehet az elkövetett hibákat helyrehozni, mintha a tulajdonos megbízott volna egy szakembert. 

Annak érdekében, hogy elkerülhessük a fenti buktatókat, Kovács Vilmos térkőszakértőt, a Kovi-Kő Térkőgyár alapító ügyvezetőjét kérdeztük a kerttervezés, -építés és -fenntartás műhelytitkairól. 

A kert megtervezése

Az első lépés, hogy kitaláljuk, milyen kertet szeretnénk – erre pedig nem is olyan egyszerű a válasz. Ahogyan a fodrásznál kérhetünk egy sima, egyszerű hajvágását, de választhatunk a számtalanféle frizura közül is, a kerttervezéssel is ez a helyzet. Tehát fontos, hogy legyen egy koncepciónk, el kell dönteni, milyen stílusú, hangulatú kertet szeretnénk. Lehet a kertünk egy sima pázsit, de lehet például japánkert, angolkert, franciakert, és még számtalan egyéb fajta. 


Természetesen a különféle stílusok elemeit is vegyíthetjük, ezzel azonban érdemes óvatosan bánni. A különböző elemek és stílusok mixelése ugyanis legtöbbször káoszt, és nem egy szép kertet eredményez. Ezért a legjobb már a tervezésnél szakember segítségét igénybe venni – főleg, ha mi magunk nem rendelkezünk elég tudással vagy tapasztalattal. Ő pontosan tudni fogja, hogy egy virágágyást, egy pozsgást vagy egy sziklakertet hová lehetséges, hová érdemes elhelyezni – illetve hová ne tegyük semmiképpen. 

Fotó: koviko.hu

Abban is hasznos tippeket ad majd, hogy kiválasszuk a kertünk adottságaihoz és stílusához legjobban illő növényfajtákat. De a kert többi elemével, a kerti tóval, esetleg a világítással kapcsolatban is lesznek javaslatai. Sőt, egy jól képzett kerttervező szakember a térkő kiválasztásában és helyének megválasztásában is tud tanácsokat adni. 

A kertépítés

Ez a fázis rejti magában a legtöbb hibalehetőséget, ennek ellenére a mai napig előfordul, hogy kellő tudás vagy tapasztalat nélkül, csináld magad – népszerű kifejezéssel DIY – módon vág bele valaki. Pedig egy elrontott kertet helyrehozni akár kétszer-háromszor annyiba is fájhat, mintha eleve egy szakemberre bízzák a feladatot. 

Térkövek esetében laikusként nehéz megkülönböztetni a jó minőségűt a hitványtól. Így könnyen elcsábulhatunk a kedvező ár hatására, majd a térkő – esetleg nem is teljesen szakszerű – lerakását követően jelentkeznek a hibák. Például a térkőburkolat megsüllyedhet, nyomvályú alakulhat ki. Ennek következtében az egymásnak feszülő térkövek szélei lepattannak. Végeredményként pedig meglehetősen nagy szórás tud mutatkozni a térkövezés árakban.

Sokan ilyenkor fordulnak szakemberhez, de a térkőburkoló mester sajnos ilyenkor már nem sokat tehet. A legtöbbször felszedi a sérült térkövet, (géppel) eltávolítja a nem megfelelően lefektetett alapot, és elszállíttatja ezeket. Ezután kezdődhet a térkőlerakás az elejétől, de jóval több költséggel és időveszteséggel, mint alapesetben. 

Érdemes azt is végiggondolni, hogy ha szeretnénk valamilyen mobilgarázst telepíteni – legyen szód szendvicspanel garázsról vagy lemezgarázsról, akkor annak nem ideális a térkövezett terület. Jellemzően C20-as minőségű és legalább 12-15 cm vastag betonalapra kell felépíteni a szigetelt mobilgarázst.

A kert fenntartása

A kert fenntartása igényli a három közül a legkevesebb szakértelmet, vagyis néhány speciális esettől eltekintve ezt a tulajdonos is el tudja végezni. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ne lenne szükség bizonyos tudásra. A gyep megfelelő gondozásához például ismerünk kell a csapadékszükségletét. A fűnyírás feltehetően senkinek sem okoz gondot, de ha igazán szép pázsitot szeretnénk, rendszeresen szellőztetni kell. Ez pedig nem biztos, hogy mindenki könnyen és hatékonyan tudja elvégezni – főleg, ha még sosem csinált ilyet. 

Lehet tehát olyan helyzet, amikor a kertfenntartás során is jobb, ha szakemberhez fordulunk – még mielőtt visszafordíthatatlan károk keletkeznek. A térkövek tisztításához és karbantartásához szükséges tudás is megszerezhető. Például nem árt, ha tudjuk, hogy a locsolás vagy a söprés előnyösebb-e, illetve mennyire jó ötlet a magasnyomású mosó használata. Gyakori a térköveken tapasztalt salétromvirágzás (vagy mészkivirágzás) is. Ennek okáról és az ellene való védekezésről is felvilágosítást kérhetünk egy térkőburkolótól.